Aj napriek svojim výhodám je jednodňová chirurgia u nás stále v menšine

Keď sa povie operácia, väčšinou si predstavíme okrem operácie samotnej aj niekoľko nasledujúcich dní strávených v nemocnici z dôvodu zotavovania sa. Avšak nie vždy to tak musí byť.

Vo vyspelých krajinách sa výrazná väčšina zákrokov robí formou jednodňovej chirurgie

S rozvojom medicíny sa stále navyšuje množstvo výkonov, ktoré sa môžu riešiť v rámci takzvanej jednodňovej chirurgie, pri ktorej pacient nestrávi na nemocničnom lôžku viac ako 24 hodín. To znamená, že prídete v deň operácie napríklad k dobrému chirurgovi Dubnica, ten vykoná daný zákrok a ešte v ten deň odchádzate do domácej starostlivosti.

Vo vyspelých štátoch tvorí jednodňová chirurgia už takmer 75 % všetkých zákrokov. U nás si však stále automaticky spájame operácie s následnou hospitalizáciou. Zrejme aj preto, že čo sa percentuálneho podielu jednodňovej chirurgie v porovnaní s klasickými operáciami týka, patríme v Európe na chvost. Jednodňovou chirurgiou sa u nás „rieši“ len zhruba tretina všetkých zákrokov.

Aké sú výhody jednodňovej chirurgie? Je ich viacero a všetky pacient náramne ocení

Jednodňová chirurgia má však viacero výhod. V prvom rade je výhodou samozrejme to, že pacient strávi v nemocnici čo najmenej času. A to chce predsa každý, nikto nechce po operácií, ktorú mu „naordinoval“ napríklad urológ Bánovce, tráviť niekoľko dní medzi štyrmi stenami nemocničnej izby.

Menej času stráveného v nemocnici znamená menej stresu pre pacienta a jeho väčšiu psychickú pohodu. Taktiež sa takýmto spôsobom znižuje riziko vzniku nemocničnej nozokomiálnej nákazy. Zákroky vykonávané formou jednodňovej chirurgie sú aj šetrnejšie a skracuje sa pri nich doba rekonvalescencie, čím sa výrazne skráti doba práceneschopnosti pacienta.