Adriana Poláková: Čím viac toho mám, tým viac toho stíham


Je to už skoro 9 rokov, čo sa nám Adriana Poláková prihovára z markizáckeho Telerána. Vďaka nemu mala možnosť stretnúť sa s legendami ako napríklad Patrick Swayze či Dalibor Janda. Teleráno je jej srdcovou záležitosťou aj napriek skorému rannému vstávaniu. Vďaka tomu má však dosť času na svoje deti, koníčky a priateľov. Medzi jej najobľúbenejšie patrí záhrada, pečenie a beh.

Ako si spomínaš na svoj prvý teleránovský zážitok?
Moje prvé vysielanie bolo asi ako každá prvá vec. Nevedela som, čo ma čaká, aj keď sme mali predtým tréningy. Teleráno je relácia, ktorá ide naživo, takže nie je druhá šanca, režisér nezakričí: „Stop, pomýlila si sa, daj to ešte raz.“ Veru nebolo to jednoduché. Môj vtedajší kolega Gregor Mareš mi povedal: „ Keď zasvieti svetlo, ideš!“ Nepovedal ale, že to malé červené svetlo na kamere. A tak som zmätene pozerala po rozsvietenom štúdiu, ktoré svetlo sa zažne. Také boli moje začiatky.

 Foto: A. Poláková

 

Zo začiatku asi všetci potrebujeme pomôcť a naučiť sa. Kto tebe vtedy najviac pomohol a od koho si sa najviac naučila?
Opäť spomeniem môjho prvého „moderátorského“ kolegu. Gregor bol človek, ktorý ma naučil štýlom: „Skoč do vody a plávaj, aj keď to nevieš, inak sa utopíš.“ Naučil ma takmer všetko, čo má dobrý moderátor vedieť. Bol prísny, nekompromisný, ale myslím, že o to viac som sa pri ňom naučila. A keď ma prvýkrát pochválil, vedela som, že to muselo byť naozaj dobré.

Ktorý z kolegov telerána ti najviac prirástol k srdcu?
Najviac samozrejme kolega Daro Richter. Je veľký gentleman, spoľahlivý a je s ním zábava, lepšieho kolegu si nemôžete ani priať.

Foto: Katka Husenicová - Rogelová

Pestuješ aj s kolegynkami priateľské vzťahy? Stretávate sa aj po pracovnej dobe?
Ja som typ človeka, ktorý si prácu do súkromia neťahá, aj čo sa „kávičkovania“ s kolegyňami týka. V práci máme dosť času veci prebrať a sem-tam si zavoláme. Raz som organizovala grilovačku pre našu redakciu (Telerána) a všetkým sa veľmi páčilo. Takže raz za čas všetkých pozvem ku mne na guláš a je to.

 

Ako najradšej relaxuješ?
Už som neraz spomínala, že môj relax to je moja záhrada. Teraz ju trochu zanedbávam, nakoľko mám dosť práce, a tak ani na relax neostáva toľko času, ako by som chcela. Ale dobehnem to. Beh je môj druhý relax. Jediný spôsob pri ktorom dokážem vypnúť. Zaobídem sa pri ňom úplne bez všetkého. Najradšej behám sama, sama so svojimi myšlienkami, nerušená hudbou ani „vykecávaním sa“. Jednoducho si len tak behám a sústreďujem sa len na seba.

 Foto: A. Poláková

 Dovolenkové obdobie už máme za sebou. Ako si ho trávila Ty?
Zistila som, že v poslednej dobe ma bavia aktívne dovolenky. To znamená, že časy, keď som bola týždeň zavretá v jednom rezorte, sú preč. Aj deti sú už veľké, a tak dovolenka spojená s cestovaním a poznávaním je to, čo teraz uprednostňujem. Bola som takto na Brači a pochodila som ho hore – dolu a poviem vám, aj keď malý ostrov ale zaujímavý. Našla som tam malinké múzeum na výrobu olivového oleja a jedinečnú výrobu predmetov zo známeho bračského kameňa. No paráda.

Čo je pre teba vysnívaná dovolenka?
Moja vysnívaná dovolenka netrvá viac ako týždeň, to je maximum, koľko viem ostať mimo domova a je na nej niečo zaujímavé, čo sa dá spoznávať a objavovať. A môže to byť kdekoľvek, v upršanom Írsku alebo v slnečnej Austrálii.

 Foto: Katka Husenicová - Rogelová

Pred nedávnom Ti vyšla knižka o pečení, ako by si ju charakterizovala?
Je krásna, voňavá, plná skvelých koláčov, nielen sladkých, ale aj slaných. Vďaka foto postupom je ideálna aj pre úplných začiatočníkov. Knihu som si sama nielen napísala ale aj napiekla. A to doslova!

Foto: Petra Bošanská

Môžeme sa teda tešiť na ďalšiu „pekárenskú knižku“ ?
Pracovne som momentálne vyťažená a je to aj tým, že pomaly chystám a zbieram recepty na ďalšiu knihu. Keďže tá prvá „ Napečené s láskou“ má skvelé ohlasy, druhá bude určite jej pokračovaním. Veľmi ma teší keď stretávam ľudí, ktorí sa mi chvália, že práve vďaka mojej knihe našli odvahu a upiekli koláč, ktorý sa podaril a chutil, hoci predtým nikdy nepiekli. Je to vďaka foto postupu, ktorý dopodrobna vysvetľuje ako nato. Ako keby som s vami piekla ja. A ja budem piecť rada aj naďalej.

Foto: Petra Bošanská

Zvládať deti, beh, teleráno, rádio, záhradu a ešte aj písať knihy musí byť dosť náročné. Máš pre nás nejaký tajný grif ako sa Ti to darí?
Myslím, že nikoho touto odpoveďou neprekvapím. Čím viac toho máme, tým viac toho stíhame. Ja si rada plánujem, napíšem si, čo všetko musím urobiť, čo chcem stihnúť a dá sa to.

Autor: Janka Radimáková

Foto zdroj: Katka Husenicova - Rogelová