Açai, brazílsky fenomén

Açai (asají) je vraj najzdravšie ovocie na svete. Jeho názov v preklade znamená - ovocie, ktoré plače. Rastie v oblasti Pará v Amazónii na vysokých palmách.

Ide o bobuľovité ovocie, podobné hroznu, tmavo-fialovej farby s kôstkami. Chuťou a vôňou pripomína čokoládu a lesné plody. Stalo sa hitom posledných rokov a jeho účinky si nevie vynachváliť čoraz viac slovenských i zahraničných hviezd, ktoré preferujú zdravý životný štýl. Roky bolo ukryté v pralesoch, kde ho však domorodé kmene začali používať ako zdroj sexuálnej energie. Časom sa zistilo, že jeho hodnota a účinky sú oveľa väčšie, ako sa na prvý pohľad zdalo.

Açai je najsilnejší prírodný antioxidant na svete, je bojovníkom proti chorobám a infekciám, pomáha pri zvyšovaní imunity, podporuje činnosť srdca a udržuje dobrú náladu. K tomu všetkému prispieva k zdravému chudnutiu, detoxikuje, zvyšuje koncentráciu, zlepšuje zrak, znižuje hladinu cholesterolu v krvi. Obsahuje vysoké percento nenasýtených omega 6 a omega 9 mastných kyselín, vlákniny, bielkovín a proteínov, vysoký podiel draslíka, ale aj železa, vápnika, fosforu, s vitamínov je to A, B1, B2, B3, C, E, D. Keďže sa toto ovocie stalo najlepšou a momentálne i najvyhľadávanejšou potravinou na svete, rozširujú sa i plantáže, na ktorých sa pestuje, domorodí obyvatelia majú prácu, zastavuje sa výrub pralesa, teda celkový ošiaľ menom açai dostal i nový rozmer - ochrana pralesov. Predáva sa sušené, mrazené, rozmixované v rôznych doplnkoch stravy, lisuje sa, varí sa, pridáva sa do kokteilov, variabilita použitia je široká. Dostať ho kúpiť i u nás - kilogram mrazeného ovocia stojí približne 12€.


 
Agáta Galisová