9 vecí, ktoré by ste mali vedieť o uhorkách
Uhorky patria medzi najobľúbenejšiu letnú zeleninu. Dajú sa jesť len tak, alebo ich možno pridať do šalátov alebo smoothie. Prečo by sme si ich mali v lete dopriať do sýtosti?
- Sú výborné na hydratáciu organizmu
Uhorky pozostávajú hlavne z vody (viac ako 90 % uhorky tvorí voda) a takisto obsahujú dôležité elektrolyty, ako napríklad draslík a horčík, ktoré v lete strácame vo zvýšenej miere potením. Ak si pridáte uhorky do džbána s čistou vodou, bude pre vás atraktívnejšia na pitie.
- Prospievajú zdraviu kostí
V šálke uhorky sa nachádza viac ako 20 % odporúčanej dennej dávky vitamínu K. Ten je dôležitý pre správnu zrážanlivosť krvi, ale aj pre zdravie kostí. V menšom množstve obsahujú uhorky aj vápnik – základnú stavebnú jednotku kostí a zubov.
- Sú prevenciou zápchy i kardiovaskulárnych ochorení
Odborníci z Americkej asociácie srdca neustále zdôrazňujú, aká je pre zdravie srdca dôležitá vláknina. Nuž a tá je v slušnom množstve zastúpená aj v uhorkách. Tie sa tak zaraďujú medzi potraviny, ktoré pomáhajú predchádzať vyššej hladine cholesterolu v krvi a kardiovaskulárnym ochoreniam. Okrem toho uhorky disponujú zásobami draslíka a horčíka podporujúcimi zdravie srdca.
- Zabraňujú vzniku cukrovky
Podľa výskumov majú uhorky, podobne ako tekvica či melón, schopnosť znižovať hladinu krvného cukru, a tak predchádzať diabetu. Majú tiež nízky glykemický index, čiže nespôsobujú prudké kolísanie krvného cukru a inzulínu.
- Znižujú opuchy a upokojujú pokožku
Ak máte kruhy pod očami alebo podráždenú pokožku od slnka, priložte si na ňu plátky uhorky. Uhorky pokožku upokoja, pretože majú protizápalové účinky, a zároveň skvelo hydratujú.
- Zlepšia náladu, podporia metabolizmus i zdravie mozgu
V uhorkách sú zastúpené viaceré vitamíny skupiny B, ktoré sú známe svojimi pozitívnymi účinkami na psychiku človeka (zmierňujú stres i úzkosti) i činnosť metabolizmu. Okrem toho je v uhorkách zastúpený antioxidant fisetín zohrávajúci dôležitú úlohu v zdraví mozgu – zlepšuje pamäťové schopnosti a chráni nervové bunky pred predčasným starnutím, teda aj pred Alzheimerovou chorobou.
- Chránia pred rakovinou
Rakovina je strašiakom dnešnej doby, avšak existujú mnohé potraviny, ktoré sa zdajú byť prevenciou tejto zákernej choroby. Jednou z nich je aj uhorka, v ktorej sú zastúpené viaceré lignany spájajúce sa s ochranou pred vznikom rakoviny prsníka, maternice, vaječníkov a prostaty.
- Zlepšujú dych
Pokiaľ sa trápite so zápachom z úst, pomocnú ruku vám môže podať plátok uhorky, ktorý dáte do úst a necháte ho na jazyku aspoň minútku.
- Zmiernia bolesť
Flavonoidy zastúpené v uhorkách majú protizápalové vlastnosti a spolu s tanínmi sa spájajú so schopnosťou zmierňovať bolesť. Pri bolestiach hlavy si teda skúste dať kúsok uhorky skôr, ako siahnete po analgetiku.
-w-