9 tipov, ako sa zbaviť opice

Je vám zle od žalúdka, točí sa vám hlava a pociťujete celkovú slabosť, pretože ste to prehnali s alkoholom? Vyskúšajte 9 tipov, ako sa zbaviť následkov nadmerného príjmu alkoholu.

1. Stavte na bylinkové čaje

So žalúdočnými ťažkosťami si poradia niektoré bylinky. Za vyskúšanie stojí napríklad zázvor alebo mäta. Vhodný je aj fenikel. Kúsky zázvoru či lístky mäty môžete aj rozžuvať alebo si z nich pripravte čaj. Čaj pite po dúškoch a nezabudnite ho dosladiť medom, pretože v stavoch „po opici“ je cukor žiaduci.

2. Namixujte si ovocný nápoj

Siahnite po kvalitnej ovocnej šťave z obchodu, poprípade si nejakú namixujte v pohodlí domova. Výborné sú citrusy. Pomarančová šťava v kombinácii s grepom a limetkou vás postaví na nohy.

3. Účinkujú aj „šumáky“

Ak máte k dispozícii šumivé tablety s obsahom vitamínu C, vitamínov zo skupiny B alebo minerálov, vyskúšajte ich. Urýchlite tak proces celkovej regenerácie organizmu. Bolesť hlavy môžete riešiť tradičnými analgetikami, účinnej látke – ibuprofén sa však radšej vyhnite, pretože nemusí „sadnúť“ žalúdku.

4. Zabudnite na diétne jedlá

Možno sa vám ráno po prebudení nebude chcieť jesť, no skúste sa prekonať. Siahnite napríklad po smažených vajíčkach, pečive s tradičným maslom a marmeládou. Úľavu prinesie aj slepačí vývar alebo kvalitná cesnaková polievka.

5. Dajte si banán

Banán je jednou z potravín, ktorá vás postaví na nohy. Obsahuje dôležité minerály, vitamíny zo skupiny B a tiež sacharidy. Všetky tieto látky sú pre regeneráciu tela po alkoholovom opojení viac ako potrebné.

6. Doprajte si spánok

Ak ste toho v noci príliš nenaspali, zatiahnite žalúzie, dajte si štuple do očí a snažte sa všetko dospať. Telo jednoducho odpočinok potrebuje. Nemá zmysel siliť sa.

7. Pite, koľko vládzete

Samozrejme, máme namysli čistú vodu. Môžete však do nej pridať citrón alebo čerstvé lístky byliniek. Voda pomôže organizmu zbaviť sa nežiaducich látok, teda proces regenerácie urýchli.

8. Studená sprcha

Ak nie ste otužilcom, stačí aj vlažná sprcha. Voda vaše telo príjemne osvieži a dodá vám energiu.

9. Dajte šancu sladkým kolovým nápojom

Hoci kolové nápoje do zdravého pitného režimu nepatria, v prípade, že vám je naozaj zle, pomôžu. Sú zdrojom jednoduchých sacharidov a tiež kofeínu, teda môžu priniesť úľavu od žalúdočnej nevoľnosti i bolesti hlavy. V prípade núdze sa oplatí vyskúšať aj energetické nápoje, ktoré zvyčajne obsahujú nielen cukor a kofeín, ale aj vitamíny zo skupiny B a dôležité minerály.


-w-