9 druhov jesenného ovocia a zeleniny a ich pozitíva

Jednou zo zásad zdravej výživy je konzumácia lokálnych a sezónnych potravín. Chcete sa riadiť týmto pravidlom? Potom do jedálnička zaraďte nasledujúce potraviny.

  • Kapusta

Kapusta je zdrojom viacerých dôležitých vitamínov, minerálov, stopových prvkov, antioxidantov i vlákniny. Za zmienku stojí vitamín C, vitamíny skupiny B, vápnik, železo či horčík. Je výborným prostriedkom na zlepšenie imunity i podporu trávenia. Predstavuje  prevenciou anémie i bojovníka proti Alzheimerovej chorobe.

  • Cibuľa

Cibuľa je známa najmä obsahom alicínu a ďalších zlúčenín síry. Aké sú jej pozitívne účinky? Má silné antibakteriálne vlastnosti, podporuje zdravie kostí, prispieva k zníženiu cukru i krvného tlaku. Obsahuje aj cenné zlúčeniny, ktoré udržujú v kondícii mozog. Nehovoriac o tom, že pravidelná konzumácia je prospešná aj pre cievy.

  • Cesnak

Azda najbohatším zdrojom alicínu je cesnak. Okrem neho však obsahuje aj iné prospešné zložky, ako napríklad vitamíny zo skupiny B, vitamín C, fosfor, draslík, zinok, selén, železo, mangán a ďalšie. Cesnak je skvelý prostriedok na posilnenie imunity a podporu trávenia.

  • Mrkva

Mrkva je významným zdrojom betakaroténu. Za zmienku stojí aj obsah vitamínov K, C a vápnika. Pravidelnou konzumáciou mrkvy podporíte zdravie zraku i pokožky, bojujete proti predčasnému starnutiu organizmu, predchádzate srdcovo-cievnych chorobám No a nie každý o mrkve vie, že pomáha predchádzať rôznym infekciám.

  • Petržlen

Nie pre každého je petržlen atraktívnou zeleninou. Je to škoda, pretože disponuje zaujímavým nutričným obsahom. Nachádzajú sa v ňom vitamíny skupiny B, céčko, vitamín K, draslík, vápnik, horčík železo. Ak si doprajete petržlenovú vňať, dodáte telu veľké množstvo vitamínu C. Z pozitívnych účinkov stojí za zmienku podpora zdravia srdca, antibakteriálne účinky a posilnenie imunity.

  • Zeler

Je pokladom pre trávenie, má antibakteriálne vlastnosti, podporuje činnosť mozgu, prospieva kostiam. To sú len niektoré z benefitov pravidelnej konzumácie zeleru. Okrem vlákniny sa v tejto koreňovej zelenine nachádzajú látky, ako vitamíny skupiny B, vitamíny C, E a K, draslík, fosfor, vápnik, horčík i železo.

  • Jablká

Už konzumácia jedného či dvoch jabĺk denne má priaznivé účinky na ľudský organizmus. Chcete krásnu pokožku? Hľadáte dobrý zdroj vitamínu C, ktorý patrí medzi najsilnejšie antioxidanty? Potrebujete znížiť hladinu cholesterolu? Máte problémy s trávením? Zaraďte do jedálnička jablká.

  • Hrušky

Hrušky obsahujú vlákninu, vitamíny skupiny B, kremík, vápnik, horčík, draslík, mangán, meď, selén, železo i zinok. Sú výborné na úpravu trávenia, posilňujú obranyschopnosť, prospievajú srdcu, majú protizápalové vlastnosti a vďaka nim môžete mať krajšiu pleť i vlasy.

  • Tekvica

Vitamíny skupiny B, vitamíny C, E, K, draslík, vápnik, železo, zinok, mangán či fosfor. To je len malá ukážka z nutričného zloženia tekvice, ktoré sa však líši v závislosti od druhu. Aj konzumáciou tekvice si môžete podporiť imunitu, zdravie očí i srdca. Je výborná aj pre krásu a zdravie pokožky.
Mirka
Zdroj foto: https://pixabay.com/sk/photos/jese%c5%88-%c3%barodu-z%c3%a1hrada-zelenina-915629/