9 druhov jesenného ovocia a zeleniny a ich pozitíva
Jednou zo zásad zdravej výživy je konzumácia lokálnych a sezónnych potravín. Chcete sa riadiť týmto pravidlom? Potom do jedálnička zaraďte nasledujúce potraviny.
-
Kapusta
Kapusta je zdrojom viacerých dôležitých vitamínov, minerálov, stopových prvkov, antioxidantov i vlákniny. Za zmienku stojí vitamín C, vitamíny skupiny B, vápnik, železo či horčík. Je výborným prostriedkom na zlepšenie imunity i podporu trávenia. Predstavuje prevenciou anémie i bojovníka proti Alzheimerovej chorobe.
-
Cibuľa
Cibuľa je známa najmä obsahom alicínu a ďalších zlúčenín síry. Aké sú jej pozitívne účinky? Má silné antibakteriálne vlastnosti, podporuje zdravie kostí, prispieva k zníženiu cukru i krvného tlaku. Obsahuje aj cenné zlúčeniny, ktoré udržujú v kondícii mozog. Nehovoriac o tom, že pravidelná konzumácia je prospešná aj pre cievy.
-
Cesnak
Azda najbohatším zdrojom alicínu je cesnak. Okrem neho však obsahuje aj iné prospešné zložky, ako napríklad vitamíny zo skupiny B, vitamín C, fosfor, draslík, zinok, selén, železo, mangán a ďalšie. Cesnak je skvelý prostriedok na posilnenie imunity a podporu trávenia.
-
Mrkva
Mrkva je významným zdrojom betakaroténu. Za zmienku stojí aj obsah vitamínov K, C a vápnika. Pravidelnou konzumáciou mrkvy podporíte zdravie zraku i pokožky, bojujete proti predčasnému starnutiu organizmu, predchádzate srdcovo-cievnych chorobám No a nie každý o mrkve vie, že pomáha predchádzať rôznym infekciám.
-
Petržlen
Nie pre každého je petržlen atraktívnou zeleninou. Je to škoda, pretože disponuje zaujímavým nutričným obsahom. Nachádzajú sa v ňom vitamíny skupiny B, céčko, vitamín K, draslík, vápnik, horčík železo. Ak si doprajete petržlenovú vňať, dodáte telu veľké množstvo vitamínu C. Z pozitívnych účinkov stojí za zmienku podpora zdravia srdca, antibakteriálne účinky a posilnenie imunity.
-
Zeler
Je pokladom pre trávenie, má antibakteriálne vlastnosti, podporuje činnosť mozgu, prospieva kostiam. To sú len niektoré z benefitov pravidelnej konzumácie zeleru. Okrem vlákniny sa v tejto koreňovej zelenine nachádzajú látky, ako vitamíny skupiny B, vitamíny C, E a K, draslík, fosfor, vápnik, horčík i železo.
-
Jablká
Už konzumácia jedného či dvoch jabĺk denne má priaznivé účinky na ľudský organizmus. Chcete krásnu pokožku? Hľadáte dobrý zdroj vitamínu C, ktorý patrí medzi najsilnejšie antioxidanty? Potrebujete znížiť hladinu cholesterolu? Máte problémy s trávením? Zaraďte do jedálnička jablká.
-
Hrušky
Hrušky obsahujú vlákninu, vitamíny skupiny B, kremík, vápnik, horčík, draslík, mangán, meď, selén, železo i zinok. Sú výborné na úpravu trávenia, posilňujú obranyschopnosť, prospievajú srdcu, majú protizápalové vlastnosti a vďaka nim môžete mať krajšiu pleť i vlasy.
-
Tekvica
Vitamíny skupiny B, vitamíny C, E, K, draslík, vápnik, železo, zinok, mangán či fosfor. To je len malá ukážka z nutričného zloženia tekvice, ktoré sa však líši v závislosti od druhu. Aj konzumáciou tekvice si môžete podporiť imunitu, zdravie očí i srdca. Je výborná aj pre krásu a zdravie pokožky.
Mirka
Zdroj foto: https://pixabay.com/sk/photos/jese%c5%88-%c3%barodu-z%c3%a1hrada-zelenina-915629/