9 dôvodov, prečo sa oplatí ráno si privstať

Všetci vieme, že pre zdravie a vitalitu je dôležitých 7 – 8 hodín spánku denne. Ak chceme ráno skôr vstávať, stačí ísť skôr spať a môžeme získať čas na aktivity, ktoré ešte viac posilnia naše fyzické i psychické zdravie. Prečo sa oplatí ráno privstať si?
Získate priestor na zdravé, chutné a vyvážené raňajky
Je vedecky dokázané, že keď si dáte ráno zdravé raňajky, budete mať väčšiu motiváciu vytrvať v zdravom stravovaní po celý deň. Príprava zdravých raňajok a následné pomalé jedenie si však vyžadujú čas. Stačí si budík nastaviť o 10 – 15 minút skôr a už sa nemôžete vyhovárať na nedostatok času.
Môžete si zacvičiť
Cvičenie je nevyhnutnou súčasťou zdravého životného štýlu. Ak stihnete tréning hneď ráno, nemusíte sa počas dňa stresovať, kedy si stihnete počas dňa zacvičiť.
Získate čas pre seba
Je všeobecne známe, že každá žena by si mala dopriať aspoň 30 minút denne len pre seba, aby dokázala v psychickej pohode fungovať pre celý deň. Prečo tak neurobiť hneď ráno a venovať priestor len sama sebe?
Môžete dorobiť nedokončené
Potrebujete dokončiť niečo dôležité do práce a večer vám to nemyslí? Vyskúšajte to ráno. S čerstvou mysľou po výdatnom nočnom spánku to pôjde lepšie.
Zlepšíte si spánok
Väčšina odborníkov odporúča chodiť spať skoro a aj skoro vstávať. Tomuto tvrdeniu sú naklonené aj vedecké výskumy – tí, ktorí sa ráno prebúdzajú skôr, chodia i skôr spať a majú kvalitnejší spánok. Ten je predpokladom dobrej nálady a lepšej koncentrácie.
Budete mať krajšiu pokožku
Dôvodom, prečo sa rozhodnete ráno vstávať skôr, môže byť aj starostlivosť o pokožku. Už 5 minút dôkladné čistenia a hydratácie sa prejaví na jej zdraví a kráse.
Lepšie sa sústredíte
Podľa štúdie Christopha Randlera z roku 2010 ľudia, ktorí vstávajú ráno skoro, disponujú lepšími kognitívnymi funkciami a väčšou dávkou energie, čo im pomáha aj v získavaní pracovných úspechov. Dobrá motivácia, či nie?
Váš deň bude organizovaný
Predstavte si, ako ráno vstanete na poslednú chvíľu, vynecháte raňajky a letíte do práce, kde začiatok pracovnej doby stíhate len tak-tak. Potom ide zrejme aj zvyšok dňa v podobnom, teda hektickom duchu. Naopak, keď ráno vstanete skôr, všetko stihnete v pokoji a bez stresu, a ešte vám aj zostane priestor na naplánovanie celého dňa.
Môžete byť pozitívnejší
Už 2 – 3 minúty, ktoré venujete rituálu vďačnosti každé ráno, zmenia váš život k lepšiemu. Určite ste už počuli, že do života si priťahujete to, na čo myslíte. Rituál vďačnosti je skvelý spôsob, ako si do života privolať to dobré a pekné. Podobne funguje, napríklad aj vizualizácia či pozitívne afirmácie.
Mirka