8 tipov pre štíhle brucho

Ploché bruško sa mnohým zdá ako nedosiahnuteľný sen. Nemusí to tak byť, pretože stačí zmeniť niekoľko vecí vo svojom životnom štýle a možno budete viac ako príjemne prekvapení.

1. Eliminujte nezdravé rýchle sacharidy

Ak si dennodenne doprajete sladkú čokoládu, sušienky či iné maškrty a túto energiu nespálite, ukladá sa vo forme tuku. Preto sa snažte príjem nezdravých rýchlych sacharidov znížiť – začnite zdravšie sladiť, vyhýbajte sa sladkostiam, bielemu chlebu i pečivu. Pozor, veľa cukru je aj v mnohých limonádach a sladených minerálnych vodách!

2. Upokojte sa

Žijete permanentne v strese? Potom by ste mali vedieť, že dlhodobo zvýšené hladiny stresových hormónov vedú k zvýšenému ukladaniu tuku v brušných partiách. Na zmiernenie stresu existuje množstvo stratégií. Vašou úlohou je nájsť tú správnu – zájdite pravidelne do prírody, športujte, meditujte, relaxujte alebo robte, čo vás baví a pri čom sa dokonale odreagujete.

3. Posilňujte brušné svaly

Na posilnenie brušných svalov existuje pestrá škála cvikov. Je len na vás, ktoré si zvolíte. Nezabúdajte precvičiť spodné, horné, dolné i šikmé brušné svaly. Posilňovaniu sa venujte 3 razy týždenne a nikdy nie dva dni po sebe, pretože svaly potrebujú dostatok času na regeneráciu.

4. Nájdite si čas na kardio

Posilňovacie cviky síce brucho spevnia, ale tuku sa najlepšie zbavíte prostredníctvom kardio cvičenia. Môžete si zvoliť beh, skákanie na švihadle, plávanie, aerobik. Jednoducho čokoľvek, čo vás bude baviť. 

5. Naučte sa milovať upratovanie

Aj upratovanie je skvelý spôsob, ako spáliť nejaké kalórie navyše. Napríklad pri vysávaní posilníte brušné svaly (nezabudnite ich vedome stiahnuť), pri umývaní okien si precvičíte ovädnutý triceps.

6. Jedzte viac vlákniny

Vláknina je skvelá na zasýtenie, ale i správnu činnosť tráviaceho traktu. Ak nechcete mať problém s nafúknutým bruškom, denne by ste mali zjesť aspoň 30 g vlákniny. Preferujte ju v podobe ovocia, zeleniny, celozrnných produktov, strukovín či semienok.

7. Pridajte do jedálneho lístka zdravé tuky

Jedná sa hlavne o prospešné omega-3 nenasýtené mastné kyseliny, ktoré nájdete napríklad v rybách, ako je losos či tuniak. Výborným zdrojom zdravých tukov sú aj panenské oleje, oriešky či semienka.

8. Pite viac vody

Voda pomáha z tela odvádzať škodlivé látky, a preto by ste jej mali piť dostatok, ideálne priebežne počas celého dňa v menších dávkach. Ak si dáte chladnejšiu vodu, telo musí vynaložiť energiu navyše, aby ju zohrialo, čiže spáli energiu navyše.

-w-