8 tipov, ako si poradiť s únavou v práci

Riešiť kvantum problémov v práci, ak pociťujete únavu, je náročné. Ako čo najrýchlejšie načerpať energiu?

1. Udržiavajte energiu pravidelnou stravou
Vhodne zvolená strava je jedným z najlepších spôsobov, ako si udržať stálu hladinu energie. Začnite raňajkami. Počas dňa jedzte radšej častejšie, ale malé porcie jedál. Do jedálnička zaraďte veľa zeleniny a ovocia. Denne by ste mali zjesť 5-6 porcií, čo je približne pol kilogramu.

2. Siahnite po zelenine, ovocí, orechoch a semienkach
Bohatou zásobárňou živín a tým pádom aj energie je napríklad listová zelenina. Ovocie si doprajte najmä v dopoludňajších hodinách, pretože je zdrojom sacharidov. Výborný je napríklad ananás, jablká či bobuľovité ovocie. Nemožno zabudnúť na banány, ktoré sú zdrojom tryptofánu, ktorý ľudské telo premieňa na serotonín. Upokojujúci účinok na psychiku majú aj vitamíny skupiny B. Do jedálneho lístka zaraďte aj orechy a semienka. Orechy a semienka sú zdrojom zdravých tukov, ktoré sú bojovníkmi proti únave a stresu.

3. Nepodceňujte tekutiny
Ak pijete málo vody, dochádza nielen k vzniku únavy, ale aj bolestiam hlavy a podráždenosti. Preto vždy majte blízko pri sebe pohár s vodou a pite priebežne. Energiu môžete doplniť aj formou ovocných a zeleninových štiav.

4. Oslaďte si život
Okrem čerstvého a sušeného ovocia vám energiu dodá aj kvalitná horká čokoláda, ktorá podporí tvorbu hormónov dobrej nálady. Navyše obsahuje aj stimulačné látky v podobe kofeínu. Ak máte radi med a nemáte alergiu na niektorú z jeho zložiek, pokojne si doprajte aj túto pochúťku. Dodá energiu, celkovo organizmus uvoľní a podporuje vylučovanie hormónov šťastia.

5. Dajte si prestávku a zacvičte si
Ak pociťujete únavu a potláčate ju, znásobuje sa. Radšej si doprajte niekoľko minút na čerstvom vzduchu, poprípade sa venujte strečingu v kancelárii.

6. Nezaťažujte sa zbytočnosťami
Ohováranie, intrigy, posudzovanie či vytváranie domnienok. To všetky stojí každého z nás mnoho energie. Preto sa snažte neriešiť nepodstatné veci a sústrediť sa hlavne na prácu.

7. Vyvetrajte
Čerstvý vzduch a pohladenie slnečnými lúčmi dokážu zázraky. Naopak, vydýchaný vzduch únavu znásobuje. Vetrajte v pravidelných intervaloch a bude sa vám pracovať lepšie.

8. Dajte šancu esenciálnym olejom
Povzbudzujúce účinky majú napríklad citrusové silice. Buď ich použite v aromalampe, alebo si nakvapkajte niekoľko kvapiek na obrúsok a niekoľkokrát sa zhlboka nadýchnite.

-w-