8 tipov, ako jesť po Novom roku zdravšie

Nový rok môže byť začiatkom niečoho nového. Ak chcete mať úspech, vždy je rozumnejšie robiť zmeny pomaly a postupne. Platí to aj pre stravovanie.

Ak si uvedomujete, že zdravá strava je jedným z dôležitých pilierov zdravého životného štýlu, inšpirujte sa nasledovnými tipmi. Pomôžu vám postupne zmeniť stravovacie návyky k lepšiemu.

1.    Vymeňte rafinované za celozrnné

Už týmto jednoduchým krokom dosiahnete to, že pokrmy z celozrnných potravín vás vďaka obsiahnutej vláknine lepšie zasýtia. Neporovnateľne vyššie množstvo výživných látok v celozrnných potravinách prospeje zdraviu. Skúste teda vymeniť biele pečivo za celozrnné, bielu ryžu za naturálnu, biele cestoviny za celozrnné.
 
Zdroj: pixabay.com

2.    Jedzte veľa zeleniny a ovocia

Zelenina a ovocie sú zdrojom výživných látok, antioxidantov a vlákniny. Čím pestrejšiu škálu zvolíte, tým lepšie. Minimálne denné množstvo je 5 porcií zeleniny a ovocia denne. Samozrejme, zelenina aj výborne zasýti a obsahuje minimum kalórií.

3.    Doprajte si viac potravín bohatých na omega-3 tuky

Omega-3 tuky disponujú protizápalovými vlastnosťami. Sú pokladom pre mozog i srdce. Bohužiaľ, v našom jedálnom lístku sú nedostatočne zastúpené. Nachádzajú sa v tučných rybách, ľanových a chia semiačkach a vlašských orechoch.

4.    Obmedzte cukor

Podľa odporúčaní by dospelý človek nemal denne prijať viac ako 5 čajových lyžičiek cukru. Na prvý pohľad sa zdá toto množstvo veľkorysé, avšak zahŕňa aj skrytý cukor, napríklad v kečupe, horčici, čipsoch, ochutenom jogurte a podobne. Začnite teda čítať etikety a eliminujte potraviny s obsahom cukru v jedálničku.
 
Zdroj: pixabay.com

5.    Dajte si pozor na soľ

Ak potravina obsahuje viac ako 1,5 g soli na 100 g, ide o produkt s vysokým obsahom soli. Nekupujte ho. Snažte sa znížiť spotrebu soli aj pri varení, najmä ak máte vysoký krvný tlak. Alternatívou klasickej soli je himalájska nerafinovaná soľ alebo draselná soľ.

6.    Vyhýbajte sa pocitu smädu

Pocit smädu znamená, že vaše telo bojuje s dehydratáciou. Ak sa budete snažiť piť priebežne po menších množstvách počas celého dňa, nebudete ho pociťovať. Voda je kľúčová pre zdravie a vitalitu.
 
Zdroj: pixabay.com

7.    Vyskúšajte prerušovaný pôst

Prerušovaný pôst je o striedaní dôb pôstu a jedenia. Najbežnejší je variant 16/8. To znamená, že počas 16-tich hodín nejete a počas tých ôsmich si doprajete zdravé, pestré a vyvážené jedlo.

8.    Vyhýbajte sa škodlivým éčkam

Nie všetky éčka sú škodlivé. Avšak veľká časť z nich áno. Naučte sa pri nakupovaní čítať etikety a vyhýbať sa umelým farbivám, konzervantom či arómam. Preferujte základné, teda minimálne priemyselne spracované potraviny. Spoznáte ich podľa toho, že etiketa obsahuje iba niekoľko položiek.

Mirka