8 dôvodov, prečo sa oplatí zaradiť cvrčiu múku do jedálnička
Ak sa snažíte jedálniček neustále spestrovať rôznymi druhmi potravín, ktoré sú navyše aj zdravé, nemali by ste vynechať pri varení a pečení cvrčiu múku, teda múku vyrobenú z cvrčkov. Aké sú jej benefity?
- Je chutná
Popularita múky z cvrčkov narastá. Je to nielen kvôli jej nutričnému obsahu, ale aj jemnej orieškovej chuti. Dá sa použiť na zlepšenie výživovej hodnoty pokrmov pri varení a pečení, pridať do domácich proteínových tyčiniek alebo stále populárnych smoothies.
- Obsahuje viac bielkovín ako mäso
Múka vyrobená sušením alebo pražením cvrčkov, ktoré sa potom zomelú, je bohatou zásobárňou bielkovín. Vraj má niekoľkonásobne viac bielkovín ako sviečková a kuracie mäso – 12 g tejto múky, čo sú asi dve polievkové lyžice, obsahujú neuveriteľných 7 g proteínov.
- Je bezlepková
Počet ľudí s celiakiou a intoleranciou na glutén narastá, a preto rastie aj dopyt po bezlepkových múkach. Cvrčia múka je jednou zo zdravých a chutných možností.
- Zasýti a podporuje rast svalovej hmoty
Bielkoviny plnia v ľudskom tele množstvo funkcií. Obzvlášť dôležité sú v jedálničku tých, ktorí športujú a chudnú, pretože výborne zasýtia a pomáhajú budovať svalovú hmotu. Navyše poskytuje telu všetkých 9 esenciálnych aminokyselín.
- Obsahuje vitamín B12
Viacero štúdií poukázalo na to, že mnoho ľudí na svete trpí deficitom vitamínu B12 a pritom sa ani zďaleka nejedná iba o vegánov. Tento vitamín zo skupiny B je nevyhnutný pre správne fungovanie látkovej premeny, nervovej sústavy a srdca. Je prepotrebný aj pre zdravú pokožku a vlasy. V dvoch polievkových lyžiciach cvrčej múky sa nachádza až 17 percent odporúčanej dennej dávky tohto vitamínu.
- Do tela doplní i vápnik a železo
Múka z cvrčkov je aj zdrojom vápnika potrebného pre silné kosti a zuby a takisto železa, ktoré je nevyhnutné pre správnu krvotvorbu.
- Podporuje zdravie čriev
V múke z drobného hmyzu sa nachádza chitín, teda vláknina, ktorá slúži ako prebiotikum.
Stimuluje činnosť imunitného systému
Zinok je dôležitým hráčom v budovaní silnej obranyschopnosti. 12 g cvrčej múky pokryje dennú dávku zinku približne na 15 percent.
Tip na použitie cvrčej múky
Chutný banánový chlieb
Suroviny: 1 ½ šálky cvrčej múky, 4 zrelé banány, 1/3 šálky rozpusteného masla, 1 ČL sódy bikarbóny, ½ šálky kokosového cukru, 1 vajíčko, 1 ČL vanilkového extraktu, 3 PL kakaa
Postup: Banány roztlačte, pridajte k nim maslo a vymiešajte. Ďalej pridajte vajíčko a vanilkový extrakt. Prisypte sypké ingrediencie, ktoré ste si zmiešali zvlášť v miske – múku, sódu, kokosový cukor a kakao. Vypracujte cesto, dajte ho do vymastenej formy a pečte pri teplote 180 stupňov Celzia dozlatista.
Mirka