8 dôvodov, prečo jesť cícer
Cícer je výbornou potravinou nielen pre zdravie, ale aj krásu. Poznáte jeho pozitívne účinky?
Cícer je bohatou zásobárňou vitamínov skupiny B, vitamínu E, K, A a C. Tiež obsahuje vápnik, horčík, fosfor, železo, zinok, meď, mangán, draslík a ďalšie minerály a stopové prvky. Zastúpená je aj vláknina, zdravé sacharidy, proteíny a menšie množstvo nenasýtených mastných kyselín. Prečo teda jesť cícer?
1. Pomáha schudnúť
Cícer je zdrojom rozpustnej i nerozpustnej vlákniny, ktorá disponuje dôležitou schopnosťou zasýtiť na dlhší čas. Vláknina tiež výrazne napomáha správnej činnosti čriev. Cícer patrí do kategórie potravín s nízkym glykemickým indexom, ktoré nespôsobujú výkyvy krvného cukru, a preto sa odporúča konzumovať ho nielen chudnúcim, ale aj diabetikom.
2. Je zdrojom proteínov
Proteíny patria medzi základné stavebné jednotky ľudského tela. Ich deficit môže spôsobiť vážne problémy. Obzvlášť dôležitý je príjem bielkovín pre vegetariánov i ľudí, ktorí športujú, pretože sa podieľajú na obnove a budovaní svalovej hmoty.
3. Zabraňuje vzniku anémie
Veľká časť ľudskej populácie trpí anémiou, ktorá je spôsobená hlavne nedostatkom železa. Cícer je jednou z potravín, ktorá dokáže tomuto stavu zabrániť. Ak máte príznaky anémie, cícer je vhodná voľba na zmenu tohto stavu.
4. Chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami
Cícer je ďalšou z potravín, ktorá má schopnosť znižovať hladinu LDL cholesterolu v ľudskej krvi, ktorý je v mnohých prípadoch zodpovedný za vznik kardiovaskulárnych ochorení. V tomto smere sú nápomocné draslík, horčík a kyselina listová.
5. Je pokladom pre vašu pleť
Cícer je nabitý antioxidantmi, ktoré pokožku chránia pred škodlivými voľnými radikálmi. Ďalšie živiny dodávajú pleti hebkosť, pevnosť a pružnosť. Ak potrebujete pleť účinne vyčistiť, môžete cícer použiť aj na výrobu domácej masky. Stačí zmiešať 2 lyžice cícerovej múky, pol čajovej lyžičky kurkumy a 2-3 polievkové lyžice bieleho jogurtu (pridajte podľa konzistencie, aby maska na pleti dobre držala). Nechajte pôsobiť 15 minút a odstráňte.
6. Na kvalitný spánok
Ak trpíte nespavosťou, aj v tomto môže byť cícer nápomocný. Je totižto zdrojom aminokyseliny s názvom tryptofán, ktorá upokojuje a pomáha navodiť pokojný spánok.
7. Pevné kosti a zdravé zuby
Ak neholdujete mlieku a mliečnym výrobkom, vápnik by ste mali dopĺňať z iných zdrojov. Jedným z nich je aj cícer.
8. Kyselina listová pre budúce mamičky
V jedálničku budúcich mamičiek by nemali chýbať potraviny bohaté na kyselinu listovú. Tento vitamín ovplyvňuje vývoj plodu v lone matky.
-m-