7 vôní, ktoré zatočia so smútkom a depresiou

Vône majú priaznivý vplyv na naše nálady a emócie a to treba využiť najmä v čase, keď sa necítime celkom psychicky fit. Pomôžu nám buď navodiť pocity pohody a relaxu, alebo naopak, dodajú chýbajúcu energiu.

Ktoré esenciálne oleje priaznivo ovplyvňujú náladu?

1. Ylang-ylang

Predstavuje vôňu, ktorá priaznivo vplýva na nervovú sústavu. Okrem toho znižuje krvný tlak a hladinu adrenalínu a pomáha aj pri pocitoch úzkosti a strachu. Ak tento olej použijete zvonku, eliminuje produkciu kožného mazu, čo sa hodí pre ľudí s akné.

2. Ružový esenciálny olej

Ružový esenciálny olej je známy najmä v kozmetike, ale nemožno mu uprieť ani pozitívne účinky na psychiku človeka. Zmierňuje nepríjemné príznaky depresívnych stavov a podporuje libido. Siahnite po ňom i vtedy, keď potrebujete podporiť pamäťové schopnosti a koncentráciu, napríklad pred náročnou skúškou v škole alebo pracovným projektom.

3. Levanduľová silica

Levanduľa je pokladom pre tých, ktorí nemôžu večer zaspať a majú celkovo problémy s kvalitou spánku. Je pomocníčkou aj pri bolestiach hlavy a ďalších príznakoch depresívnych stavov. Má zásluhu na znížení pulzovej frekvencie, čiže navodzuje príjemné pocity pohody.

4. Bazalkový esenciálny olej

Máte pred sebou problém, ktorý treba rýchlo a dobre vyriešiť? Stavte na bazalkovú silicu, ktorá pomôže vášmu mozgu lepšie sa sústrediť. Samozrejme, má priaznivý vplyv aj na náladu. Takže ak sa cítite unavene či smutno, bazalka stojí za vyskúšanie.

5. Bergamot

Bergamotová silica je výborná na eliminovanie negatívnych pocitov, strachu a úzkosti, ktoré trápia mnohých ľudí. Pri pravidelnom používaní sa budete cítiť optimistickejšie a budete spontánnejší, čo ocení aj vaše okolie.

6. Harmančekový esenciálny olej

Harmanček používali na upokojenie už naše babičky. Eliminuje depresívne a úzkostné pocity a navyše pomáha lepšie spať.

7. Jazmín

Po jazmínovej silici siahnite vtedy, keď máte problém zvládať svoje emócie, bojujete s pocitmi úzkosti a sužujú vás depresívne stavy. Jazmínový esenciálny olej navodzuje vnútorné uvoľnenie a mozog upokojuje.

Pomôžu aj zmesi viacerých olejov

Pri pocitoch smútku a depresie môžete vyššie uvedené esenciálne oleje používať samostatne, alebo ich skombinovať s ďalšími. Veľmi dobrá je kombinácia ružového, santalového a pomarančového oleja. Takisto na mozog pôsobí blahodarne zmes levandule, oleja ylang-ylang a grepu, alebo kadidlo v kombinácii s citrónom a jazmínom.


-w-