7 úžasných vecí, ktoré zažijete, keď sa vám podarí schudnúť

Nepáčite sa sami sebe v zrkadle? Uvedomujete si, že nadváha vám škodí? Možno vás k zdravšiemu životnému štýlu nakopnú niektoré z pozitív, ktoré zažijete na vlastnej koži, keď sa vám podarí zhodiť. Ktoré sú to?

1. Zvýši sa vám sebavedomie

Je veľa ľudí s kilami navyše, ktorí tvrdia, že vyššia hmotnosť im neprekáža. Ťažko posúdiť, ako je to v skutočnosti. V každom prípade štíhla línia vedie k zvýšeniu sebavedomia a k väčšej spokojnosti so sebou samým.

2. Bude sa vám lepšie spať

Mnoho ľudí s nadváhou a obezitou sa trápi so spánkovým apnoe. Ide o krátkodobé, dočasné zastavenie dýchania počas nočného odpočinku kvôli zúženým dýchacím cestám. Zbavenie sa prebytočných tukových zásob sa javí ako jeden z prostriedkov, ako sa tohto nepríjemného problému zbaviť.

3. Eliminujete bolesť kolien

Bolesť kolien patrí medzi najbežnejšie problémy ľudí s nadváhou či obezitou. Podľa odborníkov z Radiological Society of North America možno degeneráciu kĺbovej chrupavky kolenného kĺbu spomaliť práve stratou hmotnosti. Nestojí vám to za to?

4. Viac si užijete sex

Nadmerná hmotnosť vás môže obmedzovať nielen v praktizovaní náročnejších polôh, ale aj spôsobiť znížené libido. Podľa odborníkov je obezita spojená s nižšou hladinou testosterónu u mužov, čo má, samozrejme, vplyv na sexuálny život. Schudnutie je však prospešné z hľadiska sexu nielen pre mužov, ale aj pre ženy. Zvýšenie kondície, vyššie sebavedomie a pevné telo zlepšujú celkový pôžitok zo sexu.

5. Zlepšíte funkčnosť mozgu i ďalších orgánov

Viscerálny tuk okolo vnútorných orgánov je nebezpečný aj z toho dôvodu, že v tele spôsobuje zápalové procesy vedúce k rozličným ochoreniam. Okrem toho vedci z Boston University tvrdia, že čím viac má človek tuku okolo brucha, tým má menší mozog. V dôsledku toho sa zhoršujú kognitívne funkcie a vzniká vyššie riziko demencie. Teda, ak sa vám podarí schudnúť, prospeje to aj vášmu mozgu.

6. Ušetríte peniaze

Nadváha a obezita zvyšujú riziko vzniku zdravotných problémov. V dôsledku toho človek veľa dopláca napríklad za lieky. Práceneschopnosť tiež stojí peniaze. Takže, ak sa rozhodnete pre zdravú hmotnosť, v konečnom dôsledku ušetríte.

7. Zlepší sa vám kvalita pleti i vlasov

So stratou hmotnosti a konzumáciou zdravých jedál zrejme spozorujete aj zlepšenie kvality pleti a vlasov. Je to zásluha pestrej stravy s obsahom vitamínov, minerálov a ďalších potrebných látok, ale napríklad aj pohybu či spánku.

-w-