7 top zdrojov vitamínu E

Vitamín E patrí medzi významné antioxidanty, ktoré sú dôležité pre srdce, oči, pokožku i vlasy.

Vitamín E je vitamínom rozpustným v tukoch. Zohráva dôležitú úlohu v rôznych telesných funkciách a navyše je aj silným antioxidantom, ktorý chráni bunky pred poškodením oxidačným stresom. Výbornú pomoc nám môže nielen ako antioxidant preukázať v kombinácii s ďalším silným antioxidantom, vitamínom C.

Okrem toho je bojovníkom proti starnutiu, ochraňuje pokožku pred vznikom rakoviny, zmierňuje príznaky akné, ekzému a ďalších kožných ochorení, je bojovníkom proti lupinám, vlasom dodáva zdravší vzhľad, pomáha zmierňovať symptómy predmenštruačného syndrómu a celkovo napomáha prirodzenej rovnováhe hormónov.

V neposlednom rade má priaznivé účinky na zrak. Je prevenciou Alzheimerovej choroby a vôbec viacerých foriem demencie. Využíva sa aj na zmiernenie škodlivých účinkov ožarovania pri rakovine. Dokonca existujú štúdie, podľa ktorých vitamín E zlepšuje fyzickú vytrvalosť a svalovú silu. Dostatočné množstvo vitamínu E je nevyhnutné aj v období tehotenstva, nakoľko je potrebný pre rast a vývoj plodu.

Zdroje vitamínu E

Odporúčaná denná dávka pre ženy je 12 mg, pre mužov 15 mg. Odkiaľ vitamín E získať? Najlepšou voľbou je, samozrejme, pestrá, zdravá a vyvážená strava. Pri nej nám nehrozí, že sa vitamínom E predávkujeme. To sa môže stať, napríklad pri užívaní viacerých výživových doplnkov. Aké sú top zdroje vitamínu E?

  • Slnečnicové semená

Jedna hrsť slnečnicových semien obsahuje 7,4 mg vitamínu E. V týchto semienkach sú zastúpené aj ďalšie živiny v podobe zdravých tukov, vlákniny, železa, fosforu či draslíka.

  • Mandle

Pokiaľ milujete oriešky a jete ich pravidelne, deficit vitamínu E sa vás zrejme netýka, pretože orechy sú dobrým zdrojom tohto vitamínu rozpustného v tukoch. Hrsť mandlí obsahuje 7,3 mg éčka. Avšak na zahodenie v tomto smere nie sú ani ostatné orechy, ako lieskovce, píniové oriešky, para orechy či arašidy.

  • Avokádo

V jednom avokáde sa nachádza približne 30 percent odporúčanej dennej dávky vitamínu E. V avokáde je však zastúpený aj vitamín C, železo, draslík, fosfor, vláknina a, samozrejme, prospešné omega-3 nenasýtené mastné kyseliny a ďalšie prospešné látky.

  • Špenát

Šálka vareného špenátu telu poskytne približne 25 percent dennej dávky éčka. O niečo nižšie množstvo obsahujú aj ostatné druhy listovej zeleniny, ako napríklad mangold. Špenát patrí i medzi dobré zdroje železa, vápnika draslíka a fosforu.

  • Maslová tekvica

Šálka varenej maslovej tekvice dodá do tela 2,6 mg vitamínu E. Z ostatných živín stoja za zmienku, napríklad vitamín C, železo, vápnik, draslík a fosfor. Samozrejme, nechýba ani vláknina potrebná pre dobré trávenie.

  • Kivi

Ste prekvapení, že kivi je zdrojom vitamínu E? Je to fakt. V jednej šálke je zhruba 18 percent dennej dávky tohto vitamínu. Okrem toho je kivi aj bohatou zásobárňou vitamínu C – v jednej šálke je až 185 percent dennej dávky céčka.

  • Brokolica

Šálka varenej brokolice poskytne nášmu organizmu 15 % dennej dávky éčka. Brokolica je cenená aj pre ďalšie silné antioxidanty. Jedná sa, napríklad o sulforafan. Takisto má protizápalové účinky a chráni pred viacerými typmi rakoviny.

Mirka