7 tipov, prečo jesť exotické mango

Je bojovníkom proti rakovine, reguluje hladinu krvného cukru a pomáha pri trávení. To sú len niektoré dôvody, prečo jesť mango. Aké sú ďalšie?

  • 1. Zdravšie telo

V tomto ovocí sú zastúpené viaceré antioxidanty ako vitamíny C, E a A. Z vitamínov skupiny B je to hlavne vitamín B6, ktorý vyrovnáva hormonálnu hladinu, udržuje dobrú náladu, zmierňuje únavu a vyčerpanosť. Nachádzajú sa v ňom aj ďalšie – B1, B2 a B3. V mangu nechýba ani meď, draslík a horčík. Všetky tieto látky prispievajú k zdraviu, vitalite a správnemu fungovaniu ľudského organizmu.

  • 2. Ochrana pred rakovinou

Okrem antioxidantov z radu vitamínov sa v mangu nachádzajú aj ďalšie. Quercetín, astragalín či kyselina gallová sú podľa viacerých vedeckých štúdií spájané s prevenciou rakovinových ochorení hrubého čreva, prostaty a prsníka.

  • 3. Cholesterol v norme

Pre udržanie normálnej úrovne cholesterolu v krvi je potrebný draslík, vláknina a aj vitamín C. Všetky sú v mangu zastúpené.

  • 4. Pocit sýtosti

Pre udržanie pocitu sýtosti je nevyhnutná vláknina, ktorá je navyše aj prevenciou zápchy. Vitamíny zo skupiny B sú dôležité pre látkovú výmenu a aj dobrú náladu. Mango je teda vhodné aj pre tých, ktorí chudnú, sú podráždení a unavení.

  • 5. Prevencia cukrovky

Mango patrí medzi ovocie s nižším glykemickým indexom, čiže nie je príčinou výkyvov krvného cukru.

  • 6. Pomoc pri prehriatí organizmu

Prejavuje sa malátnosťou, zvýšenou teplotou, bolesťami hlavy či vracaním. Pri prehriatí organizmu je potrebné doplniť telu hlavne tekutiny, ale aj minerály a stopové prvky (draslík, horčík, železo). Sto gramov manga doplní do tela až 156 mg draslíka, ale aj horčík, železo a ďalšie.

  • 7. Prospieva očiam

Mango ako zdroj vitamínu A prospieva zdravému zraku. Tento vitamín je potrebný aj pre bunky, vlasy, pokožku, posilňuje imunitu, spomaľuje starnutie a je dôležitý pre správnu činnosť štítnej žľazy.
Neviete, ako konzumovať mango? Pripravte si smoothie

Banánovo-mangové smoothie
Na prípravu potrebujete banány a na kúsky nakrájané mango. Ingrediencie vložte do mixéra s vysokým výkonom a zmixujte. Pridajte zelené listy špenátu a ešte chvíľu pokračujte. V prípade potreby prilejte malé množstvo vody. Môžete pridať obľúbené semiačka (chia, bazalkové).

Osviežujúce mangové smoothie
Mango, banán a pollitra pomarančovej šťavy dajte do mixéra a rozmixujte. Nakoniec pridajte kocky ľadu.

-w-