7 tipov, ako zariadiť detskú izbu

Detská izba je miestnosť, ktorá sa aktualizuje najčastejšie. Kým v jeden deň vyberáte postieľku pre očakávané dieťa, o dva až štyri roky postieľku meníte za detskú posteľ. Neskôr pridáte závesnú hojdačku alebo teepee stan, ktoré zas po nejakom čase ustúpia praktickému pracovnému stolu. Ako deti rastú, rastie a dospieva aj ich izbička.

Kvôli novému nábytku musíte často siahnuť hlboko do vrecka. Niečo stojí aj vymaľovanie stien a bytové dekorácie. Pri zariaďovaní detskej izby preto myslite na budúcnosť. Existuje niekoľko trikov, ako udržať dizajn detskej izby dlhodobo aktuálny.

                                                   Zdroj: freepik.com

1. V minimalistickom štýle

Keď mladé rodiny čakajú svoje prvé dieťa, majú tendenciu pripraviť pre ne rozprávkové kráľovstvo. V izbičke pre dievčatko tak nájdete všetky odtiene ružovej, je plná mašličiek a svetielok a uprostred stojí luxusná detská postieľka. Zdobenie chlapčenskej izby je miernejšie, no ani tu nechýba drahá postieľka podľa najnovších trendov.

Trendy sú fajn, ale… Skutočne je potrebné, aby vaše dieťatko spalo v drahej postieľke? Myslite na to, že detská postieľka poslúži iba niekoľko rokov. Investujte preto radšej do rastúceho nábytku alebo do kvalitnej vstavanej skrine, ktorá môže sprevádzať vaše dieťa až do dospelosti.

Ak chcete vytvoriť detskú izbu snov, vyhnite sa ostrým farbám, ktoré sa ťažko prekrývajú. Voľte neutrálne odtiene na steny, nábytok aj dekorácie. Dobre funguje tapeta s jemným vzorom, ktorou môžete ozdobiť iba jednu stenu alebo časť steny. Neutrálna paleta vám umožní pracovať s doplnkami a dekoráciami a prispôsobiť priestor veku dieťaťa.

Za predlohu si môžete vziať napríklad minimalistický štýl, ktorého cieľom je udržať bývanie otvorené a vzdušné. V takomto bývaní nájdete iba základný nábytok, na druhej strane sa kladie dôraz na kvalitu materiálov.

Aj detská izba by mala byť otvorená. Vo vašom zozname by mala byť posteľ, skriňa alebo komoda na odloženie oblečenia, neskôr pracovný stôl, prípadne poličky na knihy. Iný nábytok nie je potrebný. Takto máte priestor na kreativitu. Keď sú deti malé, najviac času trávia hrou. Vytvorte im preto kútik na hranie. Čím budú staršie, ich záujmy sa budú meniť, možno radšej uvítajú oddychový kútik na čítanie.

                                                         Zdroj: freepik.com

2. Hrajte sa s farbami

Deti milujú farby, no vybrať tú správnu môže byť zložité. Iste, vaša ratolesť môže teraz zbožňovať slniečkovú alebo nebíčkovú, to však neznamená, že to bude platiť aj neskôr. Farba, ktorú zvolíte na steny, by mala byť záväzkom na niekoľko rokov. Skutočne chcete riskovať, že dieťa si o rok-o dva presadí premaľovanie, pretože sa mu ružová alebo modrá viac nepáči?

Hľadajte preto dlhodobé riešenie. To vám ponúkne biela, smotanová, krémová či zemité farby, ktoré budú predstavovať základnú farebnú paletu. Tie sa potom ľahko kombinujú s farebnými doplnkami. Farbu dodáte napríklad závesom, kobercom, nálepkami či magnetkami. Na stenu môžete pridať farebné police na hračky a knihy, dúhový taburet zas poslúži ako miesto na sedenie aj ako stolík.

Farbou viete tiež definovať rôzne zóny. Miesto na hranie a kreatívne aktivity nech je farebnejšie, zóna učenia by mala byť menej stimulujúca a priestor na spanie by mal byť neutrálny a upokojujúci.

Inšpirujte sa: Ako zariadiť detskú izbu na rozvoj kreativity?

Ak vás zunuje súčasný vzhľad miestnosti, jednoducho dekorácie vymeníte za iné. Je to oveľa lacnejšie, ako meniť farbu stien alebo nábytok.

3. Rastúci nábytok

Deti rastú doslova ako z vody. Je výzvou zariadiť detskú izbu nábytkom, ktorý obstojí v skúške časom. Našťastie, na trhu dnes už nájdete množstvo nábytku, ktorý sa dá nastavovať, a tak prispôsobiť potrebám dieťaťa.

Začnite napríklad posteľou s nastaviteľnou dĺžkou. Takéto postele sú navrhnuté tak, aby sa v nich pohodlne vyspalo aj dieťa v predškolskom veku, aj pätnásťročný tínedžer. Základná dĺžka postele je zvyčajne 140 cm, roztiahnuť ju potom viete na plnohodnotné lôžko s dĺžkou 200 cm. Vybavená je tiež bezpečnostnou zábranou proti pádu, ktorú môžete neskôr odstrániť.

Medzi rastúci nábytok sa radia aj policové regály, kde sa dajú nastavovať výšky políc. Takto váš drobec hravo dočiahne na hračky aj na vrchnej polici. Keď podrastie, police posuniete vyššie, prípadne regál doplníte o ďalšie.

Počuli ste už o nastaviteľnom písacom stole a kancelárskej stoličke? Vhodné na prvé detské obrázky, aj na prepracované projekty na strednú školu. Takýto písací stôl má nastaviteľnú pracovnú dosku, ktorú viete dokonca polohovať v niekoľkých uhloch. Vďaka výškovo nastaviteľným nohám vytvoríte pohodlný pracovný priestor.

Výškovo nastaviteľné stoličky sú vhodné už pre drobcov od 3 rokov. Dodávajú sa s podperou na nohy a s bezpečnostným pásom, ktorý zabráni pádu. Podporu nôh môžete neskôr odobrať a výšku stoličky nastaviť podľa aktuálnych potrieb.

4. Úložné priestory

Úložné priestory sú v detskej izbe nevyhnutnosťou. Možno vás to bude lákať k tomu, aby ste do izby pridali ďalšie skrine a komody. Je však potrebné si uvedomiť, že čím viac nábytku, tým menej priestoru na hranie a ďalšie aktivity.

Kým pri malých deťoch si vystačíte s komodou na oblečenie a nejakým boxom na hračky pre bábätká, postupne budete hľadať ďalšie riešenia. Hračiek bude viac, aj oblečenia bude viac, k tomu pridajte knihy a športové potreby, pretože je dosť možné, že vám doma rastie hokejista.

Aby ste priestor nezahltili zbytočným nábytkom, hľadajte alternatívne riešenia. Na skladovanie hračiek využite napríklad truhlicu, ktorá môže slúžiť aj na sedenie. Dobrou voľbou je aj lavica s úložným priestorom. Na sezónne oblečenie a športovú výbavu využite úložný priestor v posteli.

Efektívne sa dá zužitkovať prázdna stena pod stropom, kde môžete inštalovať police na hračky, trofeje či knihy. Ak je v izbe atypický kút alebo výklenok, aj ten môžete zmeniť na úložný priestor.

                                                        Zdroj: freepik.com

5. Na zábavu aj oddych

Detská izba je výnimočná v tom, že v nej dieťa môže zažiť nekonečné dobrodružstvá. Chvíľu môže byť indiánom, chvíľu pirátom, šikovnou kuchárkou alebo učiteľkou. Ak rozmýšľate nad tým, ako vniesť do izby zábavné prvky, stavte na multifunkčné zariadenie.

Máme tým na mysli napríklad teepee stan, ktorý môže byť súčasťou hry, po hre si v ňom môže dieťa oddýchnuť a zdriemnuť. Podobne je to s bagvakom, je výborný na hry, váľanie, relax aj čítanie knihy. Vynikajúca je aj Montessori posteľ v tvare domčeka. Tým, že je položená priamo na zemi, predstavuje aj akúsi podložku na hranie.

6. Pre pokojný spánok

Nemôže vaše dieťa večer zaspať? Porozhliadnite sa po miestnosti a zvážte, čo by ste mohli zmeniť. Detský mozoček pracuje aj krátko pred spaním. Aby sa dieťa upokojilo a zaspalo, nemali by byť okolo neho žiadne rušivé prvky.

Preplnená a neusporiadaná detská izba má negatívny vplyv na spánkový režim dieťaťa, a to dokonca aj pri vypnutých svetlách. Chaos vedie k úzkosti a z toho vznikajú problémy so spánkom.

Ak je to možné, oddeľte zónu hier od zóny spánku. Najlepšie, ak sú na opačných koncoch izby. Hračky, oblečenie a iné predmety uchovávajte v krytých škatuliach, boxoch, košoch alebo skriniach. Neporiadok vedie k nadmernej stimulácii. Dieťa rozmýšľa nad vecami, ktoré vidí. Hoci leží v posteli, jeho myseľ je stále zapojená do hry.

Šikovný trik je aj to, ak detskú posteľ trochu upravíte. Ak vaše dieťa spí na posteli s nebesami alebo rámom, poveste naň záves, ktorý bude predstavovať akúsi bariéru medzi miestom na oddych a zvyškom miestnosti.

Odborníci tiež odporúčajú vyvarovať sa tomu, aby ste v detskej izbe inštalovali televízor. Dieťa zbytočne rozptyľuje, navyše modré svetlo príliš stimuluje mozog. Ak dieťa pred spaním pozerá na televízor alebo tablet, jeho telo sa nedokáže prepnúť na relaxačný režim. Aj keď sa uloží na spánok, jeho mozog je stále v bdelom stave.

Výsledkom sú problémy so zaspávaním. Ak sa mu aj podarí zaspať, často je to v dôsledku fyzickej únavy a vyčerpania. Spánok je však slabý a ráno môže byť dieťa stále unavené a podráždené. 

                                                                   Zdroj: freepik.com

7. Izba pre súrodencov

Zariadiť detskú izbu je výzva sama o sebe, zariadiť však izbu pre viac detí je už poriadny oriešok. Tu musíte doslova čarovať s priestorom.

Určite vám v prvom rade napadnú poschodové postele. Našťastie, dnes už nájdete postele rôznych tvaroch a uspôsobenia. Postele nemusia byť orientované rovnakým smerom. Rovnako dobre môže fungovať aj tvar L. Ak si zvolíte biele postele, aj malý priestor bude pôsobiť svetlým a vzdušným dojmom. Flexibilitu priestoru dosiahnete napríklad tým, že zainvestujete do výklopných Murpyho postelí.

Súrodenci, ktorí zdieľajú izby, musia spolu spať, obliekať sa a hrať sa, preto je dôležité dať každému vlastný priestor. Vyberte preto pracovný stôl s dostatkom miesta, aby tam mohli dokončiť domáce úlohy bez toho, aby si navzájom prekážali.

Priestor pre jedného a druhého vyhraďte deliacou stenou. Ako predeľovač môžete použiť modulárny nábytok s košíkmi a boxami na uloženie hračiek. Aj keď dve deti bývajú spolu v jednej izbe, málokedy sa stane, že majú rovnaký kus. Priestor tak môžete definovať rozdielnymi farbami a dekoráciami.

Na záver

Pri zariaďovaní detskej izby je dôležité myslieť aj na bezpečnosť. Ťažšie a väčšie kusy nábytku pripevnite k stene, aby ich dieťa na seba nestiahlo. Zásuvky vybavte detskými poistkami. Uprednostnite oblé hrany a mäkké materiály. Pozor na drobné predmety. Držte ich mimo dosahu malých detí.

Dôraz klaďte aj na materiál, z ktorého je nábytok vyrobený. Voľte prírodné materiály a samozrejme netoxické farby a laky. Hľadajte kúsky, ktoré spĺňajú európske bezpečnostné normy.

Zariaďovanie detskej izby sa môže javiť ako poriadna výzva. Ak si však z toho urobíte zábavu, pôjde to jedna radosť. Ak máte staršie deti, ktoré už sú schopné vyjadriť svoj názor, opýtajte sa ich, ako si svoju izbičku predstavujú. Zapojte ich do zariaďovania, maľovania stien, skladania nábytku. Deti si už počas prípravy vytvoria k izbe vzťah, o to lepšie a spokojnejšie sa v nej budú potom cítiť.

Eva Dedinská, Špecialista na optimalizáciu webov – Naučte sa, ako nastaviť základné SEO on page faktory na svojom webe

 

Zdroje:

https://www.thespruce.com/tips-for-decorating-childrens-bedrooms-350505

https://www.housebeautiful.com/uk/decorate/bedroom/news/a619/childrens-rooms-planning-a-well-designed-bedroom/

https://www.homesandgardens.com/advice/designing-kids-bedrooms

https://www.todaysparent.com/kids/how-to-update-your-kids-bedroom-for-every-age/

https://thesethreerooms.com/bedrooms/the-ultimate-multifunctional-kids-rooms/

https://www.apartmenttherapy.com/a-compendium-of-clever-creative-ways-to-set-up-a-shared-kids-room-213096

https://chytryspanok.sk/modre-svetlo/

 

 

 

 

Zdroj foto: freepik.com