7 tipov, ako lepšie zvládať stres

Je stres vaším dennodenným spoločníkom? Možno si myslíte, že sa s tým nedá nič robiť, pretože vždy budete mať kvantum povinností doma či v práci. Nie je to pravda, pretože stres sa môžete naučiť zvládať.

1. Aj NIE je odpoveď
Robíte v práci kvantum vecí, ktoré nie sú vo vašej náplni práce len preto, že ste nedokázali odmietnuť prosbu kolegu? Varíte doma jedlá na želanie, ktoré sú často náročné na prípravu a navyše potom musíte umývať kvantum riadu? V tom prípade sa nečudujte, že ste v strese a nemáte čas si vydýchnuť. Pomáhať druhým je síce skvelé, ale všetko má svoje hranice. Robte to len vtedy, ak vás to zbytočne príliš nezaťažuje.

2. Vyhnite sa ľuďom, ktorí vo vás vyvolávajú negatívne emócie
Možno ide o priateľku, ktorá sa neustále iba sťažuje, ale nič pre zmenu svojej situácie neurobí. Po stretnutí s ňou sa cítite jednoducho bez energie. Riešenie? Obmedzte vzájomné stretnutia a radšej venujte čas sebe či svojej rodine. Máte otravného a večne zamračeného kolegu? Skúste to prijať ako fakt a vzťah s ním zúžiť iba na pracovné záležitosti.

3. Vyhnite sa televízii, negatívnym správam a nikam nevedúcim diskusiám
Spravodajstvo je plné negatívnych informácií. Navyše sú podávané spôsobom, aby zaujali. Vo väčšine prípadov v človeku však zanechajú nepríjemný pocit. Platí to aj pre diskusie v práci či s priateľmi na spoločenské témy, ako napríklad politika či náboženstvo. Tieto diskusie nikam nevedú a zbytočne sa rozčúlite nad niečím, čo aj tak neovplyvníte.

4. Neduste emócie vo svojom vnútri
Ak vás niečo trápi, tak sa s tým zdôverte niekomu blízkemu. Keď sa vám niečo nepáči na vzťahoch v práci, tak to dostaňte zo seba von. Nemá zmysel pretvarovať sa. Škodí to nielen vám, ale aj ostatným, ktorí o vašom probléme či postoji ku konkrétnej veci možno ani netušia. Ak pôjdete s pravdou von, existuje pravdepodobnosť, že kompromismi sa veci dajú vyriešiť.

5. Všetko zlé je na niečo dobré
Pokúste sa aspoň z niektorých stresujúcich situácií urobiť niečo pozitívne. Ponáhľate sa a uviazli ste v dopravnej zápche? Nie je to nič príjemné, ale za tento čas môžete napríklad počúvať obľúbenú hudbu alebo si v mysli prebehnúť dôležité body pracovného stretnutia. Ak sa vám celý deň nedarí a všetko sa sype ako domček z karát, vezmite to ako skutočnosť. Po každom zlom dni či období, príde krajšie a lepšie.

6. Nie všetko musí byť na 120 percent
Perfekcionistom sa nežije ľahko. Všetko, čo robia, musí byť dokonalé. Doma, v práci i vo vzťahoch. Dôležité je si svoj „problém“ uvedomiť a pochopiť, že veci sú dobré aj vtedy, keď sú urobené aspoň na 80 percent. Zároveň treba brať do úvahy, že nie každý je taký ako vy, takže nečakajte dokonalé výkony od ostatných. Ušetríte si tak veľa stresu.

7. Odpúšťajte, veď aj vy robíte chyby
Často v sebe dusíme hnev voči druhým ľuďom. Neuvedomujeme si, že tým škodíme predovšetkým sebe. Ak dokážeme druhým odpustiť, budeme sa cítiť uvoľnenejšie a slobodnejšie. Veď napokon všetci sme omylní a nikto z nás nie je dokonalý.

-m-