7 spôsobov, ktorými sa vám konečne podarí zvládnuť stres

Stres je pre mnohých z nás neodmysliteľnou súčasťou života. Prenasleduje nás na každom kroku od ranného prebudenia až po nočný odpočinok. Nie vždy sa mu dá vyhnúť, ale čo môžeme urobiť, je naučiť sa ho zvládať.

Život je príliš krátky na to, aby sme ho prežili v honbe za vonkajším pozlátkom, ktoré nás aj tak koniec-koncov vždy stojí zdravie, vnútornú pohodu a neraz aj rodinné či priateľské vzťahy. Existuje mnoho spôsobov a prístupov, ako zvládať stres. My sme pre vás vybrali sedem z nich, ktoré máme overené na vlastnej koži.

Zastavte sa

Možno to znie bláznivo, ale keď máte pocit, že vás stres pevne drží vo svojich pazúroch, zastavte sa. Vypnite počítač, na chvíľu zabudnite na termíny v diári, alebo si zoberte deň či dva voľno v práci. Kľúčové je, aby ste sa zastavili a dopriali si oddych. Niekedy stačí, keď zájdete sami do prírody, alebo sa zatvoríte v izbe a zostanete v tichu. Vďaka tomu sa znovu prepojíte so svojím vnútorným ja a uvedomíte si, čo v živote je naozaj dôležité. Dobrou voľbou môže byť aj meditácia alebo počúvanie relaxačnej hudby.


                                          Zdroj foto: freepik.com

Naučte sa lepšie plánovať a organizovať

Máte vo zvyku robiť viacero činností naraz, alebo odbiehať od jednej ku druhej? Je vaším problémom prokrastinácia? Zmeňte to! S plánovaním úloh a nastavením ich priority vám pomôže napríklad Eisenhowerova technika. Ak máte problém s produktivitou, vyskúšajte pomodoro techniku. Minimum, ktoré môžete v tomto smere urobiť, je, že večer alebo ráno si naplánujete každodenné úlohy podľa priority a tohto zoznamu sa budete držať.


                                                            Zdroj foto: freepik.com

Hýbte sa

Pravidelná fyzická aktivita je jedným z najlepších spôsobov zvládania stresu. Stačí prechádzka vo svižnom tempe na čerstvom vzduchu, aby ste sa cítili lepšie. Dôjde totiž k uvoľňovaniu hormónov šťastia a eliminácii tých stresových. Ak nemáte čas na prechádzku či cvičenie, jednoducho si ráno privstaňte a venujte sa pohybu.

Nepodceňujte stravu

Existuje množstvo vedeckých výskumov, ktoré preukázali, že to, čo jeme, ovplyvňuje aj naše psychické rozpoloženie. Napríklad deficit vitamínu D zvyšuje riziko úzkosti a depresie. B vitamíny majú takisto schopnosť ovplyvňovať fungovanie nervovej sústavy. Prevaha zlých baktérií v čreve má tiež vplyv na to, ako sa cítite a zvládate stres. Myslite na to, keď dostanete chuť na vysoko priemyselne spracované potraviny. Naopak, stavte na základné potraviny s vysokým obsahom vitamínov, minerálov, stopových prvkov, vlákniny, antioxidantov, probiotík a zdravých tukov.


                                                       Zdroj foto: freepik.com

Dbajte na kvalitný spánok

Ďalším kľúčom k tomu, ako dobre zvládať stres, je dopriať si kvalitný a dostatočne dlhý spánok. Ak máte v tomto smere problém, riešte to. Aj tu je potrebné vystúpiť z komfortnej zóny a urobiť zmeny v životnom štýle. Napríklad dve hodiny pred spaním sa vyhnite modrému svetlu z monitorov, každý deň strávte nejaký čas na prirodzenom svetle, spite v tmavej, tichej a chladnejšej miestnosti a podobne.  Veď aj spánok potrebuje hygienu.

Naučte sa praktizovať vďačnosť

Vďačnosť je kľúčom k tomu, aby ste si začali uvedomovať, koľko darov máte vo svojom živote. Každodenné praktizovanie rituálu vďačnosti alebo písanie si denníka vďačnosti dokáže zásadne zmeniť váš život a pomôže vám lepšie zvládať stres.

Nájdite si pomoc

Ak máte pocit, že vaša situácia je neznesiteľná a nepomáhajú vám vyššie uvedené spôsoby zvládania stresu, nájdite si kouča, mentora či psychoterapeuta. Pomôže vám pozrieť sa na problémy z nadhľadu a naučí vás techniky, ktoré vám budú vyhovovať. Avšak venujte pozornosť výberu tohto odborníka, jeho vzdelaniu, skúsenostiam i referenciám.

Mirka

 

Zdroj foto: freepik.com