7 rád, ako pomôcť preťaženému žalúdku a plným črevám

Prehnali ste to s vianočným hodovaním, ledva odfukujete a trápi vás bolesť žalúdka a nafukovanie? Pomôže rasca i mrkvová šťava.

1. Proti nadúvaniu skúste rascu

Čaj z rasce vám pomôže nielen s plynatosťou, ale aj celkovo podporí trávenie. Navyše táto korenina posilňuje imunitu, detoxikuje a podporuje pravidelné vyprázdňovanie. Na prípravu šálky čaju použite približne polovicu čajovej lyžičky rasce, zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať zhruba 5 minút. Ak vám je naozaj zle, denne si môžete dopriať až dve šálky rascového čaju. Pite ho po dúškoch!

2. Preťaženému žalúdku pomôže zázvor

Ďalším dobrým pomocníkom pri bolesti žalúdka je zázvor. Urýchli prechod potravy tráviacim traktom a tiež eliminuje nepríjemnú plynatosť. Ak máte možnosť, uvarte si čaj z čerstvého zázvoru.

3. Črevá rozhýbe prechádzka

Sedenie a neustále napchávanie sa dáva tráviacemu traktu poriadne zabrať. Skúste však prekonať lenivosť a doprajte si poriadnu prechádzku na čerstvom vzduchu. Chôdza je pre telo prirodzeným, ale účinným pohybom. Odrazí sa pozitívne aj na stave vášho trávenia.

4. Pri zápche pomôže i čerstvá mrkvová šťava

Neviete si predstaviť, ako cez sviatky chrumkáte na gauči mrkvu? Potom si z nej pripravte šťavu alebo smoothie. Mrkva obsahuje vlákninu, ktorá rozhýbe zlenivené črevá. Pozor, ak trpíte hnačkou, skúste mrkvový odvar.

5. Keď to nejde, vyskúšajte osvedčenú šťavu z kyslej kapusty

Je to starý babský recept, ale funguje. Pri pocitoch plnosti a zápche jednoducho vypite šťavu z kyslej kapusty. Ak trpíte plynatosťou, siahnite po samotnej kyslej kapuste. Nezabudnite ani na zvýšený príjem tekutín počas dňa.

6. Pri pálení záhy pomôže palina

Ešte pri kupovaní darčekov si nájdite čas a zájdite aj do lekárne. Čaj z paliny pravej počas vianočných sviatkov oceníte, pretože má pozitívny účinok na celý tráviaci systém. Dokonca upravuje látkovú výmenu.

7. Čiernym čajom proti hnačke

Čierny čaj je známym prostriedkom proti hnačke. Ak však do neho pridáte škoricu, účinok bude ešte lepší.

-w-