7 lahôdok na posilnenie imunity

Kýchate, kašlete, máte nádchu či zvýšenú teplotu? Chytá sa vás každá choroba? V tom prípade je načase posilniť imunitný systém.

Doprajte si tieto potraviny pravidelne a na nepríjemné prechladnutie i ďalšie ťažkosti, ktoré sú spojené s oslabeným imunitným systémom, môžete zabudnúť.

1. Fermentované potraviny

Sila imunitného systému závisí od celkovej kondície našich čriev. Doprajte im preto priateľské baktérie, ktoré majú silný vplyv na obranyschopnosť človeka. Kde ich nájdete? Tak napríklad v kyslej kapuste, uhorkách, kefíroch, ale aj vo fermentovaných sójových produktoch, akú sú miso a tempeh.

2. Kokosové produkty

Hoci sú mnohí odborníci toho názoru, že by sme mali preferovať lokálne potraviny a produkty z nich vyrobené, z času na čas nie je od veci spestriť jedálny lístok i kokosovými výrobkami. Imunitu podporí napríklad panenský kokosový olej, ktorý obsahuje prospešné tuky so stredne dlhým reťazcom. Pitný režim môžete zasa obohatiť kokosovou vodou, ktorá dodá telu chýbajúce vitamíny, minerály a stopové prvky.

3. Huby

Huby vnímame skôr ako pochúťku, nie ako zdravú potravinu, ktorá telu poskytuje živiny. Pravdou však je, že aj huby sa podieľajú na posilnení imunity. Obsahujú vlákninu, vitamíny skupiny B, vitamín C, viaceré minerály a stopové prvky. Viaceré huby sú aj bohatým zdrojom betaglukánov (napríklad hliva, reishi, shiitake, maitake), ktoré stimulujú imunitný systém.

4. Propolis

Včelí propolis je prírodným antibiotikom, ktoré má schopnosť poradiť si so zápalmi. Má schopnosť nakopnúť imunitu a podporiť regeneračné procesy v ľudskom tele. Zvonku ho možno použiť na výražky, hemoroidy a zle hojace sa rany.

5. Cesnak

Cesnak je pohromou pre baktérie, vírusy i plesne, pretože má antibakteriálne, antivírusové a antimykotické účinky. Je teda celkovo prospešný pre imunitný systém. Pokiaľ je to len trošku možné, doprajte si cesnak v primeranom množstve hoci aj každý deň.

6. Červená repa

Červená repa je nabitá živinami, ktoré organizmus posilňujú, teda aj chránia pred chrípkou a prechladnutím. Ak vás už infekcia dýchacích ciest trápi, pravidelnou konzumáciou cvikly ju porazíte skôr. Navyše cvikla obsahuje aj vlákninu, ktorá sa podieľa na znížení cholesterolu v krvi a je prevenciou zápchy.

7. Zázvor

Zázvor sa s baktériami ani vírusmi nekamaráti. Ak vás trápi prechladnutie, zvýšená teplota či únava, naordinujte si zázvor. Zároveň priaznivo vplýva na tráviaci trakt. Ak cítite žalúdočnú nevoľnosť, doprajte si zázvorový čaj.


-w-