7 dôvodov, prečo si s pôžitkom vychutnať šálku kávy

Milujete chuť a arómu čerstvo uvarenej kávy? Vedzte, že pokiaľ ju pijete s mierou, vášmu zdraviu prospieva. Platí to však pre kvalitnú zrnkovú kávu a nie rozličné napodobeniny. Prečo si vychutnať šálku kávy už dnes?

1. Má skvelú chuť a vôňu

Možno je pre niekoho tento dôvod zanedbateľný, ale pre mnohých ľudí sa pitie kávy spája s pocitmi pohody v kruhu rodiny. Ak vám chuť a aróma kávy pripomenú pohodové chvíle s najbližšími a pozitívne vás naladia, rozhodne sa jedná o dôvod, pre ktorý sa kávu piť oplatí.

2. Nakopne vás

O tomto účinku sa v súvislosti s pitím kávy hovorí veľmi často. Obsahuje totiž kofeín, ktorý má výborné stimulačné účinky na mozog. Podľa vedcov môže zlepšiť náladu, podporiť bdelosť, zvýšiť energetickú hladinu, a dokonca zrýchliť reakčný čas, čo sa vám môže zísť napríklad pri šoférovaní či práci, kde musíte byť stále sústredení.

3. Môže vás ochrániť pred chorobami

Stále viac štúdií potvrdzuje fakt, že pravidelné pitie kávy vás môže ochrániť pred vznikom niektorých druhov rakoviny. Najčastejšie sa hovorí o rakovine hrubého čreva a pečene. V jednej z nich vedci sledovali takmer 490 000 ľudí a zistili, že tí, ktorí pili 4 – 5 šálok kávy denne, mali o 15 % nižšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

4. Obsahuje vlákninu

V šálke kávy sa nachádza zhruba 1,8 g rozpustnej vlákniny. Tento druh vlákniny zmäkčuje stolicu a podporuje peristaltiku čriev. Teda aj pitím kvalitnej kávy môžete pomôcť tráviacemu systému s trávením a vylučovaním.

5. Znižuje riziko cukrovky

Podľa odborníkov z Harvardu sa riziko vzniku cukrovky znižuje o 9 % s každou vypitou šálkou kávy počas dňa. Pričom cukrovka patrí medzi rozšírené civilizačné ochorenia a často je za jej vznik zodpovedný práve nezdravý životný štýl.

6. Znižuje riziko depresie

Kávičkári trpia údajne depresiami v menšom meradle ako tí, ktorí kávu nepijú. Zistili to vedci z Harvardu, ktorí na základe výskumov prišli k záveru, že ženy pijúce 4 a viac šálok kávy denne, trpia depresiou o 20 % menej ako ostatné.

7. Zabraňuje poškodeniu sietnice

Za tento pozitívny účinok môžete kyselina chlorogenová, ktorá je významným antioxidantom v kávovom zrne. Takže pitím kávy chránite aj svoj zrak.

-w-