7 dôvodov, prečo si dať ráno osviežujúcu citrónovú vodu

Všetko dobré, čo urobíte pre svoje zdravie, sa počíta. Odmenou vám bude zdravé a funkčné telo i myseľ. Stačí i taká maličkosť, že si každé ráno dáte vlažnú vodu s citrónovou šťavou.
V zimných mesiacoch nám pomáhajú ubrániť sa proti vírusovým ochoreniam. V lete skvelo osviežia a dodajú potrebné vitamíny. Veď imunitný systém musí rovnako dobre fungovať počas celého roka. Citróny sú nielen príjemným osviežením, ale aj bombou nabitou živinami. Prečo si dopriať hneď ráno šťavu z jedného citróna?

1. Naštartuje metabolizmus a podporí chudnutie

Ak si každé ráno dáte pohár vlažnej vody s citrónom, dokonale naštartuje metabolizmus. Citrón je zdrojom pektínu, teda rozpustnej vlákniny, ktorá prospieva tráveniu i chudnutiu.

2. Pozitívne naladí

Ak sa do práce vyberiete hladní i smädní, poprípade rýchlo vypijete kávu či iný kofeínový nápoj, čoskoro sa dostaví únava, podráždenosť, bolesť hlavy a neodolateľná chuť na nezdravé jedlo v dôsledku nízkej hladiny krvného cukru a nedostatku tekutín. Začnite deň správne! Voda hydratuje, citróny dodajú vitamín C, ďalšie vitamíny, minerály i vlákninu. Napríklad obsiahnutý draslík je dôležitý nielen pre zdravé srdce, ale aj fungovanie nervového systému.

3. Je prevenciou zápchy

Vlažná voda sa odporúča vypiť nalačno i vtedy, keď máte časté problémy so zápchou. Ak do citrónovej vody pridáte ľanové, chia či bazalkové semiačka, zápcha bude minulosťou. Semiačka zasýtia a zároveň podporia pravidelné vylučovanie.

4. Znižuje krvný tlak

Citróny sú výborným, hoci menej známym zdrojom draslíka. Draslík plní v ľudskom tele mnoho funkcií. Jednou z nich je aj znižovanie krvného tlaku. Ak je tlak krvi vysoký a človek ho nerieši, vedie k vzniku kardiovaskulárnych ochorení.

5. Pomáha pri osteoporóze

Osteoporóza, teda rednutie kostí, môže spôsobiť vážne zranenie aj pri nevinnom páde. Prevenciou je nielen pohyb, ale aj dostatočné množstvo vápnika. Nájdete ho aj v citrónoch.

6. Prináša energiu i krásu

Ak človek trpí nedostatkom tekutín alebo vitamínu C, môže sa to prejaviť nielen únavou, bolesťami hlavy alebo podráždenosťou, ale aj problematickou pokožkou. Ak je pleť dostatočne hydratovaná aj zvnútra a disponuje potrebným množstvom vitamínu C, ktorý stimuluje produkciu elastínu a kolagénu, bude vyzerať zdravo, sviežo a mladistvo.

7. Bojuje proti dehydratácii

Dehydratáciou môže človek trpieť nielen v letných horúčavách, ale aj v dôsledku nedostatočného príjmu tekutín počas športovej aktivity alebo náročnej fyzickej práce. V tom prípade treba organizmu rýchlo doplniť tekutiny a aj chýbajúce minerály a stopové prvky. Ak sa rozhodnete pre citrónovú vodu, zabijete dve muchy jednou ranou, pretože v citróne sú zastúpené napríklad draslík, horčík i vápnik.

-w-