7 dôvodov, prečo jesť zeleninové šaláty (nielen) počas leta
Zmiešajte rôzne druhy šalátov, uhorky, rajčiny, papriku, avokádo, cibuľku, bylinky, olivový olej, pridajte k tomu mäso, grilovaný syr alebo marinované tofu, posypte orieškami či semienkami, poprípade pridajte kúsky sušeného ovocia, a chutný šalát je na svete. Prečítajte si dôvody, prečo sa oplatí jesť chutné a ľahké šaláty nielen počas leta.
Pohladíte chuťové poháriky
Ak vás šaláty nelákajú svojím vzhľadom, vôňou a chuťou, potom ich buď neviete pripraviť, alebo ste ešte nejedli naozaj lahodný šalát. Riešením je navštíviť dobrú reštauráciu, alebo sa naučiť vhodne kombinovať rôzne suroviny a pripravovať chutné dressingy.
- Ak máte radi výraznejšie sladko-slané chute, zmiešajte med s francúzskou horčicou, lisovaným strúčikom cesnaku, olivovým olejom, soľou a korením a medovo-horčicový dressing je na svete. Obľúbený je aj jogurtový dressing – biely jogurt skombinujte s olivovým olejom, provensálskymi bylinkami, soľou a čili korením podľa chuti.
Spomalíte proces starnutia
Dennodenná konzumácia zeleniny je najlepší spôsob, ako predchádzať vzniku civilizačných ochorení a spomaliť celkový proces starnutia organizmu. Zelenina je zdrojom cenných látok, ako vitamínov, minerálov, stopových prvkov či antioxidantov, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie ľudského organizmu. Aj vďaka nim pocítite prílev energie, budete ľahšie zvládať stres a lepšie odolávať chorobám. Nehovoriac o tom, že si ľahšie udržíte štíhlu líniu i krajšiu pokožku.
Zlepšíte si trávenie
Určite ste už počuli o tom, že dennodenne by sme mali prijímať 25 – 30 g vlákniny. Väčšina z nás však nesplní toto odporúčanie ani na polovicu napriek tomu, že vieme, že zdravie je ukryté v črevách. Prvým krokom k zdravým črevám môže byť práve navýšenie konzumácie vlákniny aj vo forme zeleniny.
Predídete vzniku srdcovocievnych ochorení
Zelená listová zelenina je bohatá na draslík i vitamín K. Oba sú dôležité pre zdravie kardiovaskulárneho aparátu. Aj tu platí, že čím pestrejšiu škálu zeleniny zvolíte, tým lepšie, nakoľko sa do vášho tela dostane veľké množstvo rôznych výživných látok, vrátane antioxidantov.
Zvýšite prísun zdravých tukov
Konzumácia zeleninových šalátov predstavuje výborný spôsob, ako zvýšiť príjem prospešných tukov v jedálničku. Posypte zeleninový šalát rôznymi orechmi alebo semiačkami, pokvapkajte za studena lisovaným olivovým olejom a užívajte si nielen lahodnú chuť, ale aj zdravotné benefity plynúce s pravidelnej konzumácie zeleniny a zdravých tukov.
Ľahšie schudnete
Zelenina je nabitá množstvom nutričných látok, obsahuje minimum kalórií a vďaka obsahu vlákniny výborne zasýti. Ľahké a chutné letné šaláty z rôznych druhov zeleniny vám pomôžu aj pri redukcii hmotnosti.
Máte k dispozícii lokálnu a sezónnu zeleninu
Počas leta môžete využiť zeleninu vypestovanú u nás poctivými farmármi, ktorej je neúrekom. Okrem rôznych druhov šalátov nezabudnite na paradajky, papriku, reďkvičku či kaleráb.
Mirka