7 dôvodov, prečo jesť redkvičku
Červené reďkovky sú jednou z prvých jarných zelenín, ktoré sa urodia v našich záhradách. No reďkovky sa oplatí jesť nielen pre ich chuť, pretože ich konzumácia prináša množstvo zdravotných výhod.
Konzumuje sa už tisíce rokov. Je rozšírená takmer po celom svete, a preto je veľmi obľúbenou zeleninou. Starovekí Gréci a Rimania ju asi pred 2 500 rokmi používali nielen na potravinárske, ale aj liečebné účely.
Existuje veľa poddruhov reďkovky, rozlišujúcich sa veľkosťou, farbou a tvarom. U nás najviac známe jarné a letné reďkovky, ktoré sú červené alebo ružové, majú menšiu veľkosť a vo všeobecnosti jemnejšiu chuť ako reďkovky bielej a čiernej farby, ktoré sa konzumujú v zimných a jesenných mesiacoch.
1. Bohatá na vitamíny
Všetky druhy reďkoviek sú veľmi bohaté na vitamíny, minerály, fytonutrienty a vlákninu. Z mikronutrientov sú významné množstvá vápnika, horčíka, draslíka, sodíka, železa a zinku. Z vitamínov sú to najmä A, C, B (tiamín, niacín , riboflavín, folát a vitamín B6), vitamín K, éterické oleje, flavonoidy a glukozinoláty. Práve vďaka týmto zlúčeninám má jej konzumácia veľmi dobrý vplyv nielen na naše zdravie, ale aj krásu.
2. Chudobná na kalórie
Energetický obsah reďkoviek je veľmi nízky, takže ich pokojne môžu jesť aj tí, ktorí držia diétu. Jedna šálka surových reďkoviek má totiž menej ako 20 kalórií, len 4 gramy sacharidov, takmer 2 gramy vlákniny, 1 gram bielkovín a žiadny tuk. Dá sa teda povedať, že reďkovky sú dobrým priateľom trávenia a našej postavy.
3. Posilní imunitu
Reďkovky obsahujú veľké množstvo vitamínov, napriklad šálka reďkoviek pokryje 20 % dennej potreby vitamínu C. Okrem toho obsahuje značné množstvo antioxidantov, ktoré chránia naše bunky pred škodlivými účinkami oxidačného stresu. Je bohatá aj na selén. Ten podporuje imunitu aktiváciou bielych krviniek, ktoré sa podieľajú na imunitnej odpovedi nášho tela.
4. Pomôže tráveniu
Reďkovky ponúkajú kombináciu rozpustnej a nerozpustnej vlákniny, ktorá pomáha bojovať proti zápche a zabezpečí pravidelné vyprázdňovanie. Rozpustná vláknina, rozpustná vo vode, môže zmierniť hnačku vstrebaním prebytočnej tekutiny. Na druhej strane, nerozpustná vláknina sa nerozpúšťa vo vode, takže tento typ vlákniny zmäkčuje stolicu, čo vplýva na zmiernenie zápchy a podporuje pravidelné vyprázdňovanie.
Zdroj: pixabay.com
5. Chráni pred cukrovkou
Reďkovky obsahujú chemické zlúčeniny, ako glukozinolát a izotiokyanát, ktoré môžu pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi. Konzumácia reďkovky tiež zvyšuje prirodzenú produkciu adiponektínu, hormónu, ktorého vyššie hladiny môžu chrániť pred inzulínovou rezistenciou.
Reďkovky obsahujú navyše aj koenzým Q10, antioxidant, ktorý pomáha blokovať vznik cukrovky. Zdá sa, že reďkovky tiež znižujú vstrebávanie glukózy v čreve, čo znižuje hladinu cukru v krvi. Okrem toho obsahujú aj katechíny, zlúčeniny, ktoré spúšťajú sekréciu inzulínu.
6. Stará sa o srdce
Reďkovky sú, okrem iného, aj skvelým zdrojom antokyánov, flavonoidov, ktoré im dodávajú nielen farbu, ale spájajú sa aj so znižovaním výskytu kardiovaskulárnych ochorení tým, že znižujú vysoký krvný tlak.
Minerály, ako vápnik a draslík, tiež pomáhajú znižovať vysoký krvný tlak. Ten je hlavným rizikovým faktorom kardiovaskulárnych ochorení. Reďkovka je tiež dobrým zdrojom prírodných dusičnanov. Tie sa rozkladajú na dusitany, ktoré zlepšujú prietok krvi. Izotiokyanáty obsiahnuté v reďkovke majú antioxidačné aj protizápalové vlastnosti, zabraňujú ateroskleróze a tým chránia naše srdce a cievy.
Zdroj: pexels.com
7. Pomocník pri prechladnutí
Prechladnutie, respiračné ochorenia, alergie či bolesti hrdla. Reďkovky dokážu svojimi účinnými látkami dezinfikovať sliznice a liečivými olejmi uvoľniť dutiny alebo zmierniť bolesť hrdla. Šťava z reďkovky, dokonca, znižuje telesnú teplotu a zmierňuje zápal.
-m-