6 zmien v stravovaní, ktoré prospejú vášmu srdcu

Máte vysoký krvný tlak či hladinu cholesterolu, ktoré škodia vášmu srdcu? Ozdravte svoj jedálny lístok, prospeje to nielen srdcu, ale aj vašej postave a celkovému zdraviu.
Kardiovaskulárne choroby prenasledujú mnohých hlavne v dôsledku nezdravého stravovania, sedavého spôsobu života a tiež stresu. Ich vznik sa spája s vysokou hladinou cholesterolu a vysokým krvným tlakom. Ako proti nim bojovať?

1. Dajte na tanier viac celých zŕn

Zvykli sme si na biele pečivo, rafinovanú múku s obľubou používame do koláčov, sušienok a ďalších sladkostí. Zameňte ich za zdravšie, teda radšej si dajte celozrnný chlieb namiesto bieleho, bielu ryžu vymeňte za hnedú. Teda preferujte celozrnné potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Aj pri príprave domácich receptov môžete použiť zdravšie alternatívy bielej múky.

2. Časť konzumovaného mäsa nahraďte rybami

Mnohí z nás jedia mäso dennodenne. Ak patríte medzi nich, skúste jedlá z mäsa nahradiť aspoň z časti rybami. Vhodné sú tučné ryby, pretože obsahujú pre srdce prospešné zdravé tuky. Príjem bielkovín, ktoré čerpáte z mäsa, doplňte napríklad strukovinami. Nezabudnite ani na zdravú prípravu mäsa, vyhnite sa vyprážaniu. Voľte prípravu v pare, dusenie alebo grilovanie.

3. Voľte mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom tuku

V prípade problémov so srdcom voľte nízkotučné mliečne výrobky, ale mlieku a mliečnym výrobkom sa nevyhýbajte. Jedzte ich však s mierou. Okrem mlieka, jogurtov či kefíru, nezanevrite ani na tvaroh.

4. Bez orechov a zdravých olejov to nepôjde

Pri problémoch so srdcom je vhodné zjesť denne hrsť orechov, čo je zhruba 30 gramov. Pokiaľ môžete, oriešky kombinujte, pretože každý druh má iný nutričný profil. Ak vám orechy nie sú príliš pochuti, alternatívou môžu byť 2 polievkové lyžice kvalitného arašidového masla. Čo sa týka olejov, bežne používaný olej nahraďte napríklad zdravším olivovým olejom. Extra panenský olivový olej znižuje hladinu cholesterolu. Je zdrojom polyfenolov, ktoré srdce chránia.

5. Ku každému jedlu doplňte ovocie a zeleninu

Snažte sa ku každému hlavnému jedlu pridať ovocie alebo zeleninu. K ovseným vločkám sa skvelo hodí ovocie, na obed a večeru zasa pridajte poriadnu porciu zeleniny. Ideálne je, ak je čerstvá. Z ovocia sú výborné napríklad jablká, ktoré obsahujú kvercetín, ktorý bojuje proti vzniku krvných zrazením. Výborné sú aj paradajky kvôli obsahu vitamínu K, ktorý upravuje zrážanlivosť krvi.

6. Menej soľte

Nadmerná konzumácia soli zvyšuje riziko vysokého krvného tlaku a ten často vedie k ischemickej chorobe srdca. Soľte s mierou kvalitnou morskou alebo himalájskou soľou.

-w-