6 x TOFU
ČERSTVÉ TOFU
Pokvapkáme pravou sójovou omáčkou, posypeme hrubozrnnou horčicou, čerstvými bylinami, cesnakom, cibuľou. Podávame k šalátom s celozrnným chlebom ako ľahké a zdravé jedlo.
SEKANÉ TOFU
Na jemno posekanú cibuľu a cesnak opečieme do zlatista. Tofu rozdrvíme na panvici a na miernom ohni osmažíme.
TOFU NA ZDRAVO
Tofu nálev:
Sójová omáčka v pomere 1:4 s vodou, cibuľa, cesnak, horčica, koriander, majoránka, korenie, soľ - všetko varíme 5 minút.
Tofu nakrájame na kocky, zalejeme Tofu nálevom, premiešame, 10 min. necháme postáť v omáčke. Nevsiaknutú omáčku zlejeme a odložíme do chladničky. Podávame so zeleninovým šalátom, alebo samostatne s chlebom.
ZAPEKANÉ ZEMIAKY S TOFU
Suroviny:
250g Tofu, 500g zemiakov, 50g tvrdého syra (môže byť údený), 1 dcl smotany, sójová omáčka, majoránka, mletá rasca, soľ, 4 lyžice oleja, citrón.
Postup:
Celé zemiaky uvarené v slanej vode očistíme a nakrájame na 1 cm hrubé plátky. Tofu nakrájame na plátky rovnako hrubé ako zemiaky na taniery, dochutíme sójovou omáčkou (sójová omáčka riedená vodou v pomere 1:1), rasca, majorán, soľ, citrón. Takto upravené Tofu predkladáme so zemiakmi do jenskej misy, posypeme syrom, polejeme smotanou a zapekáme 20 min. pri teplote 200 °C.
TOFU REZEŇ
Tofu nakrájame na rezne hrubé asi ½ cm. Zalejeme Tofu nálevom, obalíme v rezňovom cestíčku a opekáme po oboch stranách do zlatista.
MAJONÉZA Z TOFU
Suroviny:
170-200 g Tofu, 1-2 lyžice citrónovej šťavy (octu), 2-3 lyž. Oleja lisovaného za studena, ½ čaj. Lyž. Soli s bylinami, troška čierneho korenia.
Postup:
Všetky prísady dobre premiešame najlepšie v mixéri na hladkú hmotu. Majonézu môžeme meniť pomocou prísad napr. osmaž. Cibuľka atď.