6 tipov na zvýšenie sebavedomia

Tí, ktorí majú nedostatok sebavedomia, často ohovárajú, posudzujú, sú bezohľadní alebo naopak. Držia sa v úzadí a radšej zbytočne nepútajú pozornosť, hoci neraz majú vedomosti, schopnosti i skúsenosti na to, aby sa presadili. Ako si zvýšiť sebavedomie?

1. Vystrite sa, usmejte sa a buďte vždy upravená

Je pravda, že sebavedomie musí vychádzať hlavne zvnútra, ale prečo si nepomôcť aj pekným vzhľadom? Ak sme upravené a pekne oblečené, vždy sa to prejaví aj na našom sebavedomí. K tomu úsmev, vystretý chrbát, ladný krok a je to dokonalé!

2. Neporovnávajte sa nikdy a s nikým

Porovnávať sa s mladšími, inteligentnejšími či bohatšími nemá vôbec žiadny zmysel. Jediné, čo získate, bude vnútorná frustrácia. Radšej sa pravdivo pozrite na svoje dobré i menej dobré stránky. Ak máte s nájdením tých pozitívnych problém, požiadajte o pomoc svojich blízkych. Vymenujú vám hneď niekoľko vašich kladných stránok. Naopak, na tých, s ktorými nie ste spokojná, zapracujte.

3. Majte ciele!

Nemusíte sa snažiť o objavenie niečoho, čo ešte nebolo vynájdené. Stačí, ak si dáte malé ciele a budete na nich poctivo pracovať. Je na vás, ktorú oblasť si vyberiete. Môžete sa zdokonaľovať vo varení alebo pečení alebo skúsiť nové cvičenie.

4. Za minulosťou urobte hrubú čiaru

Možno ste boli v minulosti škaredým káčatkom, ktorému nikto neveril, že môže niečo dosiahnuť. Alebo ste neustále počúvali, aká ste tučná a nemožná. Zabudnite na to a začnite odznova. Vaša hodnota nie je v tom, čo vám povedia druhí alebo za koho vás považujú.

5. Neberte zlyhanie ako tragédiu

Neúspechy a zlyhania sú neodmysliteľnou súčasťou života každého z nás. Rozdiel medzi úspešnými a neúspešnými ľuďmi je ten, že úspešní sa nedajú odradiť. Bojujú, aj keď im osud kladie pod nohy prekážky. Zlyhania neberú osobne. Naopak, snažia sa z nich vyťažiť maximum. Poučiť sa a nabudúce urobiť veci lepšie.

6. Všetci vás nikdy nebudú mať radi

Snažíte sa žiť tak, aby vás mali všetci ľudia radi? Je to nemožné. Nielenže plytváte svojou energiou, ale navyše nežijete svoj život. To je chyba! Zapamätajte si, že môžete sa hoci aj rozkrájať, nikdy nevyhoviete všetkým.

-w-