6 TIPOV AKO SI PORADIŤ SO ŠTÍPANCAMI

Teplé slnečné dni sú v plnom prúde a s príchodom leta bojujeme aj s otravným hmyzom. Príjemné posedenia v záhrade s rodinou či priateľmi nám často znepríjemňujú komáre, ale počas letných mesiacov sa nevyhneme ani osám, včelám, ovadom či sršňom. Prinášame vám zopár tipov ako si poradiť s neželanými štípancami.

1.    STUDENÝ OBKLAD ALEBO KOCKA ĽADU

Po uštipnutí hmyzom je dôležité postihnuté miesto neškriabať. Na štípanec môžete priložiť studený obklad alebo kocku ľadu, čím utlmite svrbenie, prípadnú bolesť a zmiernite opuch.

Zdroj: pixabay.com

2.    CITRÓN

Pri svrbení môže pomôcť aj citrón. Priložte na postihnuté miesto plátok citróna alebo tampónik, na ktorý ste predtým nakvapkali citrónovú šťavu. Zo začiatku môžete pociťovať jemné štípanie, ale následne by malo svrbenie v krátkom čase odznieť.

3.    OCOT

Dobrým pomocníkom môže byť aj jablčný ocot. Naneste ho na vatový tampón a potrite ním štípance, následne namočte tampón do octu, pritlačte na štípanec a približne minútu nechajte pôsobiť. Jablčný ocot vás nielenže zbaví opuchu, ale miesto vpichu aj vydezinfikuje.  Ak nemáte jablčný ocot nezúfajte, použiť môžete aj obyčajný ocot, ale účinok môže byť o niečo slabší.

4.    OLEJ Z ČAJOVNÍKA

Ďalším tipom na zmiernenie prejavov po uštipnutí hmyzom sú  esenciálne oleje. Vyskúšať môžete olej z čajovníka, ktorý je známy aj ako tea tree olej.  Naneste ho na štípanec vatovým tampónom alebo ho jemne vmasírujte do pokožky. Tea tree olej zmierňuje svrbenie, ale aj opuch a vďaka antivirotickým vlastnostiam si poradí aj s prípadným zápalom.

Zdroj: pixabay.com

5.    CIBUĽA

Síce jej vôňa nie je úplne vábna, ale aj cibuľa patrí medzi osvedčených pomocníkov v boji so štípancami. Odkrojte plátok cibule a priložte ho na miesto uštipnutia, oviažte obväzom a nechajte pôsobiť 15 až 30 minút. Po tom čo svrbenie ustúpi nezabudnite postihnuté miesto opláchnuť vodou.

6.    PRÍPRAVOK Z LEKÁRNE

Ak Vám spomínané domáce rady nepomôžu, siahnite po výrobkoch z lekárne. Na štípance môžete aplikovať špeciálne mastičky, krémy, tekutý púder alebo vyskúšajte URGO Filmogel® Po uštipnutí hmyzom, ktorý poskytuje rýchlu a účinnú pomoc pri štípancoch. Po jednoduchej a rýchlej aplikácii vytvorí transparentný a flexibilný film, ktorý upokojuje podráždenú pokožku, uľavuje od svrbenia a zabraňuje škrabaniu. Filmogél je kozmetický výrobok, nanáša sa špeciálnou špachtličkou (súčasť uzáveru), ktorá zabezpečuje rovnomerné pokrytie postihnutej oblasti. Výhodou je, že je odolný voči vode a bezprostredne po aplikácii s ním môžete vyjsť na slnko.