6 spôsobov, ako podporiť zdravie a fungovanie pečene

Pečeň možno pokojne nazvať filtrom škodlivín v tele človeka. Preto je vhodné, ak jej fungovanie aspoň z času na čas uľahčíme. Ako na to?
Pečeň sa vám poďakuje aj za drobné zmeny, ktoré urobíte vo svojom životnom štýle. Užitočná je zvýšená konzumácia niektorých druhov zeleniny a ovocia, pitie bylinkových čajov či požívanie niektorých za studenia lisovaných olejov.

  • 1. Ovocie a zelenina

Ovocie a zelenina by mali byť dennodenne zastúpené v zdravom jedálničku. Odporúča sa zjesť 500-600 gramov zeleniny a ovocia denne. Ovocie a zelenina vo všeobecnosti prospievajú zdraviu. Ktoré si však vybrať, aby z nich mala úžitok aj pečeň? Za vhodné sa považujú napríklad citrusové plody alebo hrozno, ktoré majú schopnosť pečeň očistiť a posilniť. Nezabudnite ani na vňate z petržlenu, medvedieho cesnaku a pažítky. Bohaté na antioxidanty, ktoré pečeň chránia, sú aj ostatné druhy ovocia a zeleniny. Pravidelne si dajte na tanier jablká, červenú repu, brokolicu či špenát. Ak chcete svojej pečeni a vôbec celému organizmu dopriať očistu priebežne, jeden deň v týždni konzumujte iba zeleninu a ovocie.

  • 2. Pestrec mariánsky

Ak chcete dopriať pečeni extra kúru, siahnite po oleji, ktorý sa získava z pestreca mariánskeho. Kúpite ho v špecializovaných obchodoch. K dosiahnutiu pozitívnych účinkov ho treba užívať pravidelne, teda tri razy denne vždy pred jedlom. Výborný očisťujúci a posilňujúci účinok na pečeň majú aj semená. Pred použitím ich treba rozdrviť.

  • 3. Čakanka obyčajná

Táto liečivá rastlinka podporuje tvorbu žlče a odporúča sa aj pri riešení problémov s pečeňou a žlčníkom. Zároveň má priaznivý vplyv na celý tráviaci trakt. Na očistenie a posilnenie je vhodný čaj. Pripraví sa tak, že 1-2 čajové lyžičky sušenej vňate sa zalejú 2,5 dcl vriacej vody a nechá sa lúhovať 10-15 minút.

  • 4. Kurkuma

Posilňujúce účinky na pečeň má aj kurkuma. Táto indická korenina dodá chuť mnohým jedlám. Ak ju pridáte k mäsu, podporíte tým vylučovanie žlče. Pokojne ju môžete primiešať aj do smoothies alebo čajov.

  • 5. Olivový olej

Blahodarný vplyv na pečeň má aj konzumácia dvoch čajových lyžičiek olivového oleja nalačno, ktoré treba zapiť pohárom vody so šťavou z polovice citróna.

  • 6. Jačmenné krúpy

O pozitívnych účinkoch jačmenných krúp na pečeň vedeli už naši predkovia. Známa je aj krúpová kúra, v rámci ktorej treba zjesť denne kilogram krúp a robiť tak 30 dní. Ak sa na to necítite, tak sa snažte aspoň o ich častejšiu konzumáciu.

-w-