6 pravidiel úspešného chudnutia. S nimi to zvládnete aj vy

Nemôžete si kvôli nadbytočným kilogramom kúpiť oblečenie, ktoré by ste si priali? Necítite sa vo svojom tele dobre? Tak s tým niečo urobte.

1. Jedlo si servírujte pravidelne

Nepravidelná strava spolu s vynechávaním raňajok je jednou z hlavných príčin priberania. Ak telo necháte hladovať, bude si robiť zásoby, a teda priberiete aj vtedy, keď budete jesť málo. Čo s tým? Jedzte pravidelne, primerané porcie a sústreďte sa na konzumáciu zdravých a chutných potravín. Začnite hneď ráno výživnými raňajkami.

2. Dajte šancu ovociu a zelenine

Pri chudnutí by mala hrať prím hlavne zelenina. Obsahuje nízky počet kalórií, veľa vlákniny a výživných látok. Jedzte ju čerstvú, pripravenú v pare alebo grilovanú. Dopoludnia si môžete s pokojom dopriať aj ovocie. Siahnite skôr po kyslejších plodoch, ako je citrusové či bobuľové ovocie.

3. Aktivita robí divy

Väčšina odborníkov tvrdí, že 70-80 percent úspechu pri chudnutí je strava a zvyšok patrí pohybu. Vhodne zvolené cvičenie je dôležité preto, aby ste si vyformovali postavu a získali svalovú hmotu. Bez športu nebudete mať nikdy pekne tvarovaný zadok, brucho, stehná a ani ostatné časti tela. Navyše cvičením získavate svalovú hmotu. Platí, že čím viac jej máte, tým rýchlejšie vám funguje metabolizmus, a teda spálite viac, aj keď práve necvičíte. Pravidelný pohyb vám tiež pomôže lepšie zvládať stres, precvičí kardiovaskulárny systém a podporí imunitu.

4. Pite veľa vody

Je také jednoduché popliesť si smäd s hladom. Organizmus potrebuje vodu, no vy si jeho signály vysvetlíte ako hlad, a preto sa najete. Pritom by stačil pohár vody. V dôsledku toho prijmete oveľa viac kalórií, ako telo potrebuje. Navyše nedostatok tekutín spôsobuje únavu, zadržiavanie toxických látok v tele či bolesť hlavy.

5. Začnite čítať etikety potravín

Pri chudnutí je dôležité, aby bol príjem energie menší ako výdaj. To zabezpečíte tak, že si začnete všímať energetickú hodnotu potravín. Je uvedená takmer na všetkých produktoch. Tiež sa vyhnite potravinám, ktoré obsahujú veľa cukru, nasýtených tukov a pridaných látok. Neprospievajú ani vášmu zdraviu, ani štíhlej línii.

6. Nemajte doma nezdravé potraviny

Možno dokážete odolávať pokušeniu v podobe čokolády či slaných lupienkov niekoľko dní, no zvyčajne aj tak podľahnete. Preto je lepšie neskladovať doma nezdravé potraviny, ktoré vás zbytočne pokúšajú. Ak na vás aj príde slabá chvíľka, možno zjete viac, ale nebudú to nezdravé rafinované potraviny, pretože ich doma jednoducho mať nebudete.

-w-