6 korenín, ktoré spomaľujú starnutie a nakopnú zdravie
Stále vo vašom jedálničku chýba kurkuma, zázvor, tymian, klinčeky či škorica? Je čas napraviť to, pretože tieto koreniny majú veľa pozitívnych účinkov na ľudský organizmus.
Prečo zaradiť zdravé koreniny do svojho jedálnička? Je to jednoduchý a hlavne chutný spôsob, ako sa stravovať zdravšie a dodať telu viac živín. Samozrejme, bylinky jedlo skvelo dochutia a aj vylepšia vzhľad, pretože jeme aj očami. Podľa odborníkov majú niektoré koreniny dokonca schopnosť podporiť pocit sýtosti, to znamená, že človek zje v konečnom dôsledku menej. A tiež zrýchľujú metabolizmus. Ktoré zdraviu prospievajú?
1. Klinčeky
Vôňa klinčekov je spojená hlavne s vianočným obdobím, ale to neznamená, že by ste ich nemohli používať počas celého roka na dochutenie sladkých i slaných jedál. Majú antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti, prinášajú úľavu od bolesti svalov, bojujú proti črevným parazitom a dokonca podporujú kreativitu a koncentráciu. Disponujú aj schopnosťou znižovať hladinu cholesterolu v krvi.
2. Škorica
Máte problémy s nadúvaním alebo nechutenstvom? Potom by ste mali dennodenne konzumovať škoricu. Navyše škorica sa podieľa na stabilizácii hladiny krvného cukru, čo je prospešné pre diabetikov a ľudí držiacich diéty. Čo ešte dokáže? Zmierňuje bolesť svalov, eliminuje symptómy predmenštruačného syndrómu, stimuluje krvný obeh, je prevenciou zápalu močových ciest a prospieva aj ďasnám.
3. Majoránka
V prípade, že máte ťažkosti s trávením a nemôžete v noci spať, zaraďte do svojho stravovania viac majoránu. Pri nespavosti vám skvelo poslúži esenciálny olej z tejto rastliny. Výborný je aj do relaxačného kúpeľa, po ktorom budete spať ako bábätko. Majoránka je u nás bežnou koreninou, ktorá sa hodí do jedál z mäsa, do polievok i omáčok.
4. Oregano
Oregano má výborné antioxidačné vlastnosti, čiže chráni bunky pred škodlivými voľnými radikálmi. Je bojovníkom proti baktériám i plesniam. Ak máte pleseň na nechtoch alebo vás sužuje vaginálna mykóza, oregano je dobrý pomocník. Má aj významné upokojujúce účinky. Ku akým pokrmom ho pridať? Je vhodné na dochutenie širokej škály jedál od rajčín, syrov cez zemiaky až po mäso.
5. Kurkuma
Je neodmysliteľnou súčasťou indickej kuchyne, čoraz viac sa však používa i u nás. Je to hlavne kvôli početným zdravotným výhodám. Je známa ako prostriedok, ktorý podporuje činnosť pečene a odbúravanie tukov. Má tiež protizápalové účinky, zmierňuje bolesť a opuch pri artritíde. Je považovaná aj ako prevencia proti vzniku Alzheimerovej choroby. Napríklad v Indii, kde sa používa hojne, je výskyt tohto ochorenia nízky.
6. Bazalka
Obsahuje veľa antioxidantov, ktoré chránia organizmus pred mnohými chorobami. Zmierňuje bolesť pri artritíde. Na tento účel sa využíva hlavne silica z bazalky. Bazalka neodmysliteľne patrí k rajčinám, ale skvelo dochutí i pokrmy z rýb a hodí sa aj k zelenine.
-m-