6 hriechov pri chudnutí

Leto sa blíži míľovými krokmi, a preto sa mnohí z nás snažia zbaviť prebytočných kilogramov. Lenže často si vlastné úsilie sabotujú chybami, ktoré chudnutie spomaľujú alebo vedú k tomu, že s diétou po krátkom čase skončia a dostaví sa jojo efekt.
Vynechávanie jedál, jedenie neprimeraných porcií zdravých pokrmov či absencia pohybu sú niektoré z chýb, ktorých sa chudnúci dopúšťajú. Aké sú hlavné hriechy pri chudnutí?

1. Vynechávanie jedál
Ak sa v rámci diéty riadite počítaním kalórií, pretože chcete docieliť, aby bol výdaj energie vyšší ako príjem, robíte správne. Chybou však je, ak to robíte na úkor pravidelného stravovania. Vynechávanie raňajok, obeda či večere k úspechu nevedú. Dosiahnete jedine to, že vynechanie jedla spomalí metabolizmus a pri najbližšej príležitosti všetko doženiete aj s úrokmi. Ak chcete naozaj trvalo schudnúť, jedzte 5-6 ráz denne v menších dávkach.

2. Príliš veľa zdravých pokrmov
Zdravé jedlá síce obsahujú veľa makro i mikroživín, lenže tiež sú aj zdrojom kalórií. Spomínam si na svoju kolegyňu, ktorá po niekoľkých dňoch jedenia „polystyrénových“ chlebíkov prišla do práce znechutená, že pribrala. Čo s tým? Aj pri zdravých jedlách si teda treba dávať pozor na energetickú hodnotu, inak sa vám chudnutie vymkne spod kontroly. Platí to napríklad aj pre konzumáciu niektorých druhov ovocia, ktoré sú síce veľmi zdravé, ale obsahujú aj veľa cukru a kalórií.

3. Viera v zázračné diéty
Diéty, ktoré sľubujú takmer zázračný úbytok kilogramov či centimetrov v páse, nefungujú alebo fungujú krátkodobo. Ak sa rozhodnete pre takýto spôsob chudnutia, z tela vám odídu tekutiny, teda sa vám bude zdať, že ste schudli. S tukovými zásobami sa však nestane vôbec nič. Navyše po niekoľkých dňoch budete frustrovaní a bez energie a zjete všetko, čo vám príde na oči. Výsledok? Niekoľko kilogramov navyše.

4. Ignorancia pohybu
Hovorí sa, že až sedemdesiat percent úspechu pri chudnutí zohráva strava. Úprava stravovacích zvyklostí však k získaniu príťažlivého tela nepostačuje. Potrebný je aj pravidelný a vhodne zvolený pohyb. Ak nepatríte k vyznávačom športu, skúste na začiatok chôdzu, bicyklovanie alebo džoging.

5. Vysoká konzumácia sacharidov
Máte pocit, že sa stravujete zdravo a kilá aj tak nejdú dole? Skúste preskúmať etikety potravín, ktoré sa na vašom stole vyskytujú najčastejšie. Bohužiaľ, cukor sa nachádza aj v pokrmoch, v ktorých by sme ho vôbec nečakali. Teda sa môže stať, že cukor do nápojov a jedál síce nepridávate, ale aj tak ho jete neprimerane veľa a sabotuje vašu snahu schudnúť.

6. Chýbajúca viera v seba samého
Či chcete, alebo nechcete, pri chudnutí je veľmi dôležité nastavenie mysle. Ak si už po niekoľkých dňoch poviete, že na to nemáte a nedokážete to, tak sa to stane realitou. Pravda je taká, že dokážete všetko, čo si zaumienite. Ak vaša viera pokrivkáva, prečítajte si motivačné príbehy alebo pozrite motivačné videá. Alebo navštívte niekoho vo vašom okolí, kto dokázal zmeniť svoje telo a myslenie.

-w-