6 druhov šalátov, ktoré sa oplatí mať na tanieri už dnes
Sú skvelým zdrojom chlorofylu i kyseliny listovej. Osviežia, dodajú živiny a majú minimum kalórií – sú stvorené byť súčasťou zdravého diétneho jedálnička. Prečo jesť rôzne druhy šalátov?
-
Ľadový šalát
Ľadový šalát, podobne ako ostatné druhy listovej zeleniny, je bohatý na kyselinu listovú. Okrem toho sa v ňom nachádzajú vitamíny skupiny B, vitamíny C či K. Z minerálov a stopových prvkov je zastúpené železo potrebné pre správnu krvotvorbu a vápnik nevyhnutný pre kosti a zuby. Opomenúť nemožno vlákninu nevyhnutnú pre zdravie srdca i čriev.
Ľadový šalát výborne chutí v zeleninových šalátoch, pretože chrumká a príjemne osvieži. Hoci nepatrí medzi najvýživnejšie druhy šalátov, je príjemným spestrením jedálnička.
-
Rímsky šalát
Rímsky šalát sa nazýva aj kráľom listovej zeleniny. Pozoruhodný je obsah betakaroténu, ale aj vitamínu K. Nechýbajú ani vitamín C a už spomínaná kyselina listová. Obsiahnuté sú aj B vitamíny, draslík, železo, vápnik, fosfor či meď.
Tento šalát by mali konzumovať ľudia s kardiovaskulárnymi chorobami (nielen) kvôli obsahu antioxidantov. Zastúpené enzýmy zasa prospejú tým, ktorí trpia tráviacimi ťažkosťami.
-
Rukola
Aj rukola má pestrý nutričný obsah. Spomenúť môžeme vlákninu, luteín, betakarotén, draslík, vápnik, železo či fosfor.
Konzumáciou rukoly podporíme zdravie očí i trávenie. Okrem toho stimulujeme prirodzené detoxikačné mechanizmy nášho tela a posilníme imunitu. Rukola disponuje aj protizápalovými účinkami a patrí medzi bojovníkov proti rakovinovým ochoreniam.
-
Hlávkový šalát
Pre väčšinu z nás je azda najznámejším druhom šalátu, pretože sme ho ešte ako deti jedávali v sladkokyslom náleve a bol neodmysliteľnou súčasťou záhrad našich rodičov či starých rodičov.
Hlávkový šalát v sebe ukrýva bohatstvo nielen v podobe kyseliny listovej, ale aj B vitamínov, betakaroténu, železa, vápnika, zinku, horčíka a mnohých ďalších. Samozrejme, nechýba vláknina.
Hlávkový šalát osvieži, podporí trávenie a krvotvorbu, má protizápalové vlastnosti a je pokladom pre mozog i srdce.
-
Poľný šalát
Poľný šalát je známy aj ako poľníček alebo valeriánka poľná. Je bohatý na horčík, železo, vápnik, draslík, kyselinu listovú, vlákninu a mnohé ďalšie látky. Z antioxidantov je zastúpený, napríklad rutín potrebný pre pevnosť a pružnosť ciev.
Konzumáciou poľníčka posilníme imunitný systém, podporíme trávenie aj látkovú výmenu.
Má blahodarné účinky aj na fungovanie nervovej sústavy.
-
Mangold
V porovnaní s ostatnými druhmi šalátov obsahuje mangold veľa kyseliny šťaveľovej, takže s jeho konzumáciou by sme to nemali preháňať.
Okrem viacerých vitamínov, minerálov a stopových prvkov je bohatý na už spomínaný rutín aj kvercetín, takisto významný antioxidant.
Mangold je výborný na upokojenie, bojuje proti anémii, posilňuje kosti i zuby, má antioxidačné vlastnosti, prispieva k zdraviu a kráse vlasov, nechtov i pokožky.
Mirka