5 zdravých potravín, ktoré čistia črevá. Poznáte ich?

Zdravie je ukryté v črevách. Tvrdil už Hippokrates. Aktuálne vedecké výskumy to potvrdzujú. Pre pevné zdravie, vitalitu i dobrú náladu je nevyhnutnosťou rovnováha dobrých a zlých baktérií v čreve.

Ak chceme zdravé črevá, mali by sme prijať 25 až 30 g vlákniny denne a snažiť sa, aby sme si týždenne dopriali aspoň 30 rôznych druhov rastlín, ako ovocie, zeleninu, orechy, celé zrná či semená. Zabezpečíme tým rozmanitosť črevného mikrobiómu.

Ak by ste radi urobili niečo prospešné pre svoje črevá, skúste pravidelne zaradiť do svojho jedálnička nasledovné druhy potravín.

Hrozno

Hrozno je bohatým zdrojom vlákniny i vody, ktoré prirodzeným spôsobom čistia črevá. Avšak konzumácia hrozna so sebou prináša množstvo ďalších výhod. Vysoký obsah vitamínu C posilňuje imunitný systém a stimuluje tvorbu kolagénu. Antioxidanty chránia bunky pred oxidačným stresom a vznikom ochorení, vrátane rakoviny. Bohaté zastúpenie draslíka prispieva k zníženiu krvného tlaku. Vláknina čistí črevá, ale aj znižuje hladinu cholesterolu. Resveratrol chráni mozog pred vznikom Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby. Vitamín K ovplyvňuje zrážanlivosť krvi i zdravie kostí.

Jablko

Jablká sú zdrojom rozpustnej i nerozpustnej vlákniny, ktorá je kľúčová pre zdravé črevá. Štúdie nielen na zvieratách potvrdzujú, že pravidelná konzumácia jabĺk priaznivo vplýva na črevný mikrobióm, a teda je prevenciou obezity i zápalových ochorení. Okrem toho jablká znižujú cholesterol a môžu zlepšovať citlivosť na inzulín, čo je prevenciou cukrovky. Kvercetín a ďalšie rastlinné zlúčeniny znižujú riziko chronických ochorení srdca, ale aj astmy. Zaujímavé je, že konzumácia jabĺk bráni stratám vápnika z kostí, čo je prevenciou osteoporózy.

Ovsené vločky

Existuje mnoho štúdií, ktoré potvrdzujú prospešnosť vlákniny, ktorá, okrem iného, čistí črevá. Konzumácia potravín s obsahom celých zŕn, kde patria aj ovsené vločky, chráni človeka pred srdcovými chorobami, cukrovkou druhého typu, rakovinou prsníka, hrubého čreva i konečníka. Ovsené vločky môžu byť tiež prevenciou obezity a spôsobom, ako znížiť množstvo nebezpečného tuku na bruchu. Ovsené vločky sú aj výborným zdrojom železa, zinku a vitamínov skupiny B.

Zdroj foto: pixabay.com

Avokádo

Avokádo je známe najmä ako zdroj protizápalových omega-3 tukov. Omega-3 tuky sú kľúčové pre zdravie srdca i mozgu a disponujú protizápalovými vlastnosťami. Existujú štúdie, podľa ktorých dokáže avokádo regulovať chuť do jedla. Zrejme preto, že tuky v kombinácii s vlákninou majú vysokú sýtiacu schopnosť. Avokádo, ako bohatý zdroj vlákniny, prospieva črevám. Pravidelná konzumácia avokáda podporuje zdravie kardiovaskulárneho aparátu, znižuje hladinu cholesterolu a prospieva zraku. Je to kvôli obsahu vitamínu E, lykopénu a ďalších karotenoidov.

Zdroj foto: pixabay.com

Brokolica

Aj brokolica patrí medzi potraviny, ktoré vám prirodzene prečistia črevá. Samozrejme, to nie je jediný dôvod, prečo by ste ju mali konzumovať. Zdá sa, že pravidelná konzumácia brokolice znižuje cholesterol a tým pádom aj riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Sulforafán a ďalšie zlúčeniny chránia pred vznikom rakoviny. Luteín a zeaxantín prospievajú zraku. Indol-3-karbinol priaznivo vplýva na hormonálnu rovnováhu, pretože pôsobí podobne ako estrogén. Vitamín C a síra podporujú imunitný systém. Pre zachovanie maximálneho množstva vitamínu C v brokolici sa snažte brokolicu pripravovať šetrným spôsobom, napríklad v pare.
-m-