5 zdraviu prospešných korenín s výnimočnými účinkami

Bylinky zohrávali odnepamäti v živote ľudí dôležitú úlohu a veľmi obľúbené sú aj teraz nielen kvôli svojej chuti, ale aj prospešným účinkom na zdravie.

V bylinkách a koreninách sa nachádza množstvo antioxidantov, ktoré naše telo potrebuje. Dopĺňať ich možno, napríklad konzumáciou ovocia, zeleniny, orechov, strukovín, ale aj prostredníctvom byliniek. Zdravotné výhody niektorých z nich vás možno prekvapia.

1. Škorica

Je vedecky dokázané, že škorica má schopnosť znižovať hladinu cholesterolu v krvi a takisto stabilizovať hladinu krvného cukru, čo znamená, že je aj prevenciou pred vznikom cukrovky. Takisto je silnými antioxidantom, ktorý chráni bunky pred poškodením. Denne si pokojne doprajte 1 čajovú lyžičku škorice. Dávajte však pozor na kvalitu – preferujte zásadne cejlónsku škoricu.

2. Kardamóm

Kardamóm patrí medzi najdrahšie koreniny sveta. No oplatí sa do neho investovať. Obľúbený je hlavne v krajinách Orientu, kde je považovaný za čajové či kávové korenie. Toto korenie môžete bez obáv použiť do sladkého pečiva, ktorému dodá jedinečnú chuť. Podľa ajurvédy je vhodné pridávať kardamóm aj k údeninám, pretože vďaka nemu sa stávajú tučné jedlá ľahšie stráviteľnými. Okrem toho má antiseptické vlastnosti, teda môže pomôcť pri bolestiach hrdla či zápachu z úst.

3. Fenikel

Hoci u nás je fenikel hlavne prísadou do čaju, je vhodné využiť ho aj ako koreninu v kuchyni. Hodí sa do jogurtových dressingov, na dochutenie tofu alebo k dusenej zelenine. Lahodnú chuť dodá aj rybím špecialitám. Konzumácia feniklu je prospešná pre trávenie a aj na posilnenie imunity.

4. Klinčeky

Pridávate ich iba do vareného vína? Robíte chybu, pretože majú oveľa širšie uplatnenie. Môžete ich pridať všade tam, kde dávate škoricu. Výbornú chuť dodajú napríklad palacinkám, domácim sušienkam či ovseným vločkám. Čo získate? Okrem lahodnej chuti pokrmov aj veľa antioxidantov pre svoje telo. Zvonku sa používajú ako bojovník proti bolesti zubov.

5. Muškátový oriešok

Muškátový oriešok má antibakteriálne účinky a zmierňuje žalúdočné ťažkosti. Treba ho však používať s mierou. Napokon, to platí pre všetky koreniny. Hodí sa na dochutenie obilninových pokrmov a rozličných sladkých dobrôt (medovníky, ovocné koláče, dezerty) ale môžete ho skúsiť pridať aj do kávy.

-w-