5 zaujímavostí o fast foode, o ktorých ste netušili
Rýchlemu občerstveniu postupne podľahli ľudia po celom svete. Patríte aj vy medzi tých, ktorí si myslia, že fast food je len výmyslom dnešnej modernej a uponáhľanej doby? Opak je pravdou! Napriek tomu, že rýchle občerstvenie zažilo najväčší boom práve v 20. storočí, jeho história siaha oveľa ďalej. A ak máte pocit, že viete o fast foode úplne všetko, tieto zaujímavé fakty vás určite prekvapia.
Hamburger s hranolčekmi, hot-dog či pizza? Takto, ale aj v mnohých ďalších chutných podobách si fast food vychutnávame dnes. Rýchle občerstvenie sa však formovalo už v Stredomorí a v Ázii ako pouličné zariadenie na prípravu rôznych druhov jedál. Neskôr sa rozvinulo ešte pred 2. svetovou vojnou v USA, Číne či Japonsku. Dôvodom bol rozvoj hospodárstva, zvýšená populácia, ale aj uponáhľaná doba, ktoré dopyt po rýchlom občerstvení zvyšovali.
Pred hot-dogom boli ustrice
Ochutnali ste už niekedy ozajstný hot-dog z New York City? Aj takéto rýchle jedlo vie byť doslova gurmánskym zážitkom pre všetky chuťové poháriky. Hot-dogmi sa však newyorský príbeh rýchleho občerstvenia nezačal. V 18. storočí si Newyorčania mohli kúpiť na uliciach ustrice vylovené z neďalekej rieky Hudson, spolu s pukancami alebo orieškami. Stánky boli navyše otvorené 24 hodín denne, presne ako niektoré fast foody.
Hamburger je z Európy
K symbolom fast foodu patrí jednoznačne hamburger. Aj vám sa v mysli automaticky spája s Amerikou? Pravdou je, že pôvod má v nemeckom Hamburgu, o čom svedčí aj jeho odvodený názov. Vyrábať ho začali v roku 1800 v prístavnom meste, odkiaľ ho neskôr americkí emigranti doniesli až do Ameriky. Aj vďaka tomu si ho dnes môžeme dopriať v mnohých podobách, dokonca aj veľmi netradične zafarbený na čierno. Jeden z prvých čiernych hamburgerov ponúkal Burger King svojim zákazníkom v Japonsku. Sánku smerom nadol vám však potiahne najmä jeho zloženie. Kuro burger obsahoval čierny syr vyrobený z bambusového uhlia a atramentu z čiernej chobotnice. Tieto ingrediencie boli navyše uložené medzi dvoma kusmi čiernej žemle.
Hranolčeky, pomfritky či french fries?
Zemiaky podávané na francúzsky spôsob si v Bielom dome rád vychutnával už aj americký prezident Jefferson, čím sa preslávili aj v Amerike. V dnešnej dobe neodmysliteľne patria nielen k hamburgerom, ale aj hot-dogom či ako príloha k iným jedlám alebo len tak s kečupom či rôznymi omáčkami. Najpopulárnejšie sú však práve v Belgicku, kde sú pre budúcich predavačov hranolčekov dokonca organizované špeciálne kurzy. Vedeli ste, že chutnou alternatívou obľúbených hranolčekov sú cibuľové krúžky, ktoré preslávila celosvetová sieť Burger King? V Amerike ich milujú natoľko, že 22. jún oslavujú ako deň cibuľových krúžkov. Čo myslíte, aké šance má u nás deň bryndzových halušiek?
Fast food čoskoro oslávi 100 rokov existencie
Pri slove fast food si väčšina z nás predstaví prevádzky niektorej z veľkých značiek. Málokto však tuší, že za prvý moderný fast food v histórií sa považuje reštaurácia White Castle, ktorá vznikla v roku 1921 v americkom štáte Kansas. Ľudia tak po prvýkrát mohli v otvorenej kuchyni vidieť, ako sa pripravujú ich hamburgery.
Za rozvoj fast foodov vďačíme aj autám
K rozvoju rýchlych obslužných reštaurácií prispela narastajúca popularita automobilov v 40-tych rokoch 20. storočia a čoraz rýchlejší životný štýl. Keďže bežní ľudia zrazu mali možnosť presúvať sa z jedného miesta na druhé pomerne rýchlo, zrýchlil sa aj čas, za ktorý si mohli objednať a rovno aj prevziať jedlo. Reštaurácie sa dokonca pretekali v tom, ktorá z nich bude mať najoriginálnejšiu architektúru na prilákanie šoférov.
A ako je to s fast foodmi dnes? Napriek tomu, že rýchle občerstvenie si najčastejšie spájame práve s nezdravým životným štýlom, nie je to úplne tak. Prevádzkovatelia veľkých fast foodových reťazcov si dávajú záležať na neustálom vylepšovaní receptúr a ponuky tak, aby spĺňala aktuálne potreby zákazníkov, ktorí čoraz viac inklinujú k zdravším alternatívam stravovania.