5 vôní pre dobrú náladu

Máte problém so zvládaním stresu, ste podráždení, nemôžete spať alebo vás trápia úzkosti?

Každý z nás má problémy. Nevyhýbajú sa nikomu. Lepšie sa nám však zvládajú vtedy, ak sme pokojní, máme dostatok energie a v noci dobre spíme. Nie vždy to je jednoduché. Hoci je to hlavne o vnútornom postoji, pomôcť nám môžu aj esenciálne oleje. Stačí nakvapkať niekoľko kvapiek do aromalampy, naniesť na zápästie, alebo na oblasť za ušami, alebo dať na vreckovku a zhlboka dýchať. Ktoré vám pomôžu?

1. V strese pomôže levanduľa

Stresu sa nevyhnete. Čo však môžete urobiť? Naučte sa ho zvládať. Existuje množstvo metód. Niekedy postačí šport alebo venovanie sa svojim koníčkom. Príznaky, spojené so stresom, vám pomôže zmierniť aj levanduľový esenciálny olej. Ide hlavne o vnútorný nepokoj, nervozitu, ale napríklad aj bolesť hlavy. Ak ho máte doma, môžete ho navyše použiť aj pri kožných problémoch a na zle hojace sa rany. Pri strese je vhodný kúpeľ, do ktorej sa pridá 7-10 kvapiek levanduľovej silice.

2. Pri úzkosti to skúste so šalviou

Trápiť sa neustále nad „vymyslenými“ hrozbami je vysiľujúce. Úzkosťou trpí veľké množstvo ľudí, a preto to netreba nechávať tak. Ak vám úzkosť veľmi zasahuje do života, hľadajte riešenie. Pokojne môže ísť aj o vyhľadanie odborníka. Ako podporný prostriedok vám môže pomôcť i silica zo šalvie. Navyše upokojí tráviace ústrojenstvo, podporuje vylučovanie toxických látok z tela a bojuje proti starnutiu.

3. Na depresívne nálady zaberá harmanček

Harmanček ako liečivú rastlinu predstavovať netreba. Obľúbený je aj esenciálny olej. Priaznivo pôsobí pri depresívnych stavoch, teda upokojuje, pomáha zmierniť úzkosť i nespavosť. Pri vnútornom použití zmierňuje kŕče a bolesti hlavy. Je výborný aj na rany, ktoré sa nechcú hojiť alebo pri kožných problémoch.

4. Pri nespavosti stavte na sladkú majoránku

Majoránka je neodmysliteľnou súčasťou našej kuchyne. Okrem toho, že podporuje trávenie a chuť do jedla, je aj známym antiseptikom. Podobne, ako vyššie uvedené rastlinné silice, upokojuje, uvoľňuje, zmierňuje úzkosť, smútok a hlavne pomáha zaspať. Pred spánkom si môžete dopriať kúpeľ s niekoľkými kvapkami majoránkovej silice, mlieka a medu.

5. Nedostatok energie vám pomôže prekonať citrón

Citrusové vône majú vo všeobecnosti povzbudzujúce účinky. Svieža, sladko-kyslá vôňa citrónu, prinesie pocity pohody a uvoľnenia. Môžete ju zmiešať s medovkou, šalviou alebo ostatnými citrusovými arómami.

-w-
www.pixabay.com