5 voňavých byliniek pre zdravie, ktoré skvelo dochutia vaše jedlá

Nezvyknete šalviu používať na dochutenie jahňaciny, teľaciny či rýb? Viete, že koriander je koreninou vhodnou na hydinu i do sladkých jedál? Pokrmy nielen skvelo dochutia, ale majú aj množstvo pozitívnych účinkov na organizmus.
Niektoré sú menej známe, iné sme zvyknutí používať skôr ako liečivé rastliny nie ako koreniny. Ktoré z nich dodajú vašim jedlám neodolateľnú chuť a navyše sú zdravé?

  • Šalvia lekárska do polievok i na zlepšenie pamäti

V ľudovom liečiteľstve sa využíva na potlačenie zápalov a tiež má antioxidačné účinky. Znižuje hladinu cholesterolu a pomáha zmierniť návaly tepla u žien v klimaktériu. Dokonca sa o nej hovorí, že podporuje pamäťové schopnosti. Ako je to s jej využitím v kuchyni? Keďže má výraznú arómu, je potrebné používať ju na dochutenie pokrmov s mierou. Výborné ochutí jahňacie, teľacie, baranie mäso, ale aj ryby či kačku. Nemusíte sa báť využiť ju aj pri príprave strukovinových jedál či do polievok.

  • Koriander ochutí koláčiky a zníži cholesterol

Koriander je bylinkou, ktorá je vhodná pre diabetikov. Takisto znižuje cholesterol a má antibakteriálne účinky. Táto u nás menej používaná korenina výborne dochutí hydinu, bravčové mäso, ale aj sladké koláčiky a môžete ju pridať dokonca aj do kompótov. Jedlám dodá jemný orientálny nádych.

  • Rozmarín upokojí a dodá lahodnú arómu rybám

Nemôžete sa sústrediť a ste v strese? Skúste pravidelne používať v jedlách rozmarín. Okrem toho vám pomôže podporiť pamäťové schopnosti, čo oceníte pred pracovnou poradou alebo študenti pred skúškami. Pomôže aj pri tráviacich problémoch a podporuje krvný obeh. Ak ste niekedy ovoňali rozmarín, viete, že je veľmi aromatický. Používajte ho preto s mierou, na dochutenie diviny, šalátov zo zeleniny, omáčok či rýb.

  • Kajenské korenie urobí jedlo pikantným a podporí libido

S týmto korením sa môžete často stretnúť pri rôznych diétach a detoxikačných programoch. Má schopnosť podporiť trávenie a zlepšiť fungovanie metabolizmu. Údajne aj zmierňuje chuť do jedla. Využíva sa aj pri kašli, prechladnutí a chrípke. Ide o pikantnú koreninu, teda ho použite do štipľavých jedál. Hodí sa aj do šalátov.

  • Aníz odstráni nadúvanie a zvýrazní chuť ovocia či kaší

Hlavnou prednosťou anízu je zlepšenie trávenia a odstránenie nadúvania. Pravidelne by ho mali používať aj dojčiace ženy, pretože podporuje tvorbu materského mlieka. Navyše upokojuje, zmierňuje kašeľ a je afrodiziakom. Aníz ako korenina má sladko-korenistú chuť. Hodí sa na dochutenie ovocných pokrmov, krupičnej kaše či rýb.

-w-