5 vecí, ktoré môžete odhaliť vďaka nechtom o svojom zdraví

Pozeráme sa na ne dennodenne, no nevšímame si ich. Keby sme však nechtom venovali aspoň chvíľu, mohli by sme odhaliť ochorenia, ktoré nám ich vzhľad naznačuje.

Ruky o nás často prezrádzajú viac, ako si myslíme. Vďaka nim môžeme zaujať, alebo aj opačne. Neudržiavané nechty nie sú dobrou vizitkou ani pre ženy, ani pre mužov. Týka sa to aj nechtov na nohách. Pravda je taká, že aj o nechty sa treba starať a hlavne všímať si ich vzhľad, ktorý môže byť signálom ochorení a v nejednom prípade treba vyhľadať i odborníka.

Viete, ako má vyzerať zdravý necht?

Zdravý necht by mal mať bledoružovú farbu. Pre koniec nechta je typické biele a hladké zakončenie. Pozor aj na kožičku pri lôžku nechta, tá by mala priliehať, teda nemali by sa robiť zádery. Tiež by sme mali vedieť, že hrúbka nechtu na rukách je okolo 0,5 mm, ale nechty na nohách sú 2-3 razy hrubšie. Ak na nechtoch vidieť zmeny farby, hrúbky či rastu, je dobré zbystriť pozornosť.

1. Biele škvrny na nechtoch

Biele škvrny na nechtoch sa vyskytujú pomerne často, no ani samotní odborníci presne nevedia, z čoho vznikajú. Môžu signalizovať nedostatok živín, byť odzrkadlením stresových situácií alebo zhoršeného stavu vnútorných orgánov, ako napríklad srdca alebo obličiek.

2. Štiepenie končekov nechtov

Za týmto problémom sa zväčša skrývajú vonkajšie faktory. Môže ísť o dlhodobú prácu vo vlhkom prostredí alebo používanie lakov na nechty, ktoré necht príliš vysušujú. Pozor, ak vylúčite vonkajšie faktory, za lámanie nechtov môže byť zodpovedná aj znížená funkcia štítnej žľazy.

3. Pozdĺžne ryhy

Veľmi často sa na nechtoch objavujú pozdĺžne ryhy. Sú odzrkadlením toho, že vaša strava nie je celkom v poriadku a v dôsledku toho tráviaci systém nefunguje tak, ako by mal. Preto je vhodné ozdraviť jedálny lístok a tiež zlepšiť pitný režim.

4. Tenké a krehké nechty

Aj v tomto prípade sa na stave nechtov môžu podpísať vonkajšie faktory, ako pôsobenie tepla a vlhka. Tenké nechty sú často dôsledkom nosenia gélových nechtov, a preto sa treba zamerať na zlepšenie výživy. Stenčenie nechtov sa môže objaviť aj pri nedostatku železa. Lepšie vstrebávanie tohto minerálu zabezpečíte príjmom vitamínu C.

5. Zmenená farba nechtov

Ak sú nechty sfarbené dožlta, môže ísť o dôsledok fajčenia alebo používania červených lakov na nechty. Intenzívnejšia žltá naznačuje poruchy vnútorných orgánov. Sfarbenie dozelena je často spojené s bakteriálnym ochorením. Tmavohnedá až čierna je znakom modrín pod nechtami, napríklad v dôsledku športovej aktivity a neprimeranej obuvi, ale aj vážnejšieho ochorenia.

-w-