5 užitočných tipov, ktoré pomôžu pri liečbe anémie

Anémia patrí medzi časté zdravotné problémy, s ktorými sa stretávajú lekári v ambulanciách. Najrozšírenejšou formou anémie je tá, ktorá vzniká z nedostatku železa v organizme.

Podľa Národného centra zdravotníckych informácií závažnou formou anémie trpelo v roku 2020 až 46-tisíc ľudí na Slovensku. Podľa odhadov môže byť anémiou postihnutých až 30 percent ľudí na celom svete.

Ak sa pozrieme na štatistiku NCZI z roku 2020, tak aj na Slovensku bola najrozšírenejšia forma anémie z nedostatku železa. Avšak vyskytovala sa aj anémia z nedostatku vitamínu B12 a kyseliny listovej, talasémia, vrodená či získaná hemolytická anémia, anémia pri chronických chorobách a tak ďalej.

Anémia: čo všetko by ste o nej mali vedieť?

Anémia vzniká vtedy, keď máte v tele menšie množstvo červených krviniek, alebo ak červené krvinky nedisponujú dostatkom hemoglobínu. Tým pádom je negatívne ovplyvnená ich schopnosť prenášať kyslík.

To sa prejavuje, napríklad únavou, bledosťou, svalovou slabosťou, poruchami koncentrácie, rýchlym alebo nepravidelným srdcovým tepom, dýchavičnosťou, závratmi, studenými končatinami, bolesťami hlavy i zmenami nálad.

Anémia predstavuje problém, ktorý sa neoplatí zametať pod koberec, pretože závažné formy anémie môžu spôsobiť vážnejšie zdravotné problémy, ako napríklad poškodenie srdca či mozgu.

Tipy, ako sa zbaviť anémie

S miernou anémiou si dokážete poradiť aj bez lekára. Stačí, keď upravíte životný štýl, a teda najmä jedálny lístok. Čo je dôležité?

Konzumujte potraviny bohaté na železo

Ak preferujete živočíšne potraviny, doprajte si kvalitné vnútornosti alebo hovädzí steak. K nim si pridajte veľkú kopu zeleniny kvôli vysokému obsahu vitamínu C, ktorý napomáha vstrebávaniu železa.

Zdroj foto: freepik.com

Nekonzumujete mäso? Železo dokážete pokryť aj pravidelnou konzumáciou rastlinných zdrojov. Ide, napríklad o špenát, šošovicu, horkú čokoládu, spirulinu, čiernu fazuľu, tekvicové semienka, tofu, vajíčka, cícer, quinou, hrozienka či kel.

Vyhýbajte sa vysoko priemyselne spracovaným potravinám

Okrem dostatočného prísunu železa, vitamínu C i vitamínov skupiny B je dôležité obmedziť v jedálničku vysoko priemyselne spracované potraviny, ktoré sú prázdnym zdrojom kalórií. Ide o biely chlieb a pečivo, komerčné sladkosti, jedlá z rýchleho občerstvenia, údeniny či konzervované potraviny. Práve tie môžu prispievať k nedostatku niektorých živín v organizme, vrátane železa.

Ak sa stravujete nezdravo dlhodobo, môžete sa dopracovať ku kandidóze alebo zápalovému ochoreniu čriev. Oba tieto problémy negatívne ovplyvňujú absorpciu živín. To znamená, že aj pri anémii je vhodné vyhýbať sa potravinám s pridaným cukrom a sladidlami a spracovaným potravinám.

Starajte sa o svoje črevá

Aj pri anémii je potrebné zamerať sa na zdravie čriev. To môžete urobiť viacerými spôsobmi. Kľúčový je príjem vlákniny, ktorý by mal byť 25 až 30 g denne, ideálne z rôznych rastlinných zdrojov. Dôležitú rolu zohrávajú probiotiká, teda prospešné črevné baktérie. Tie nájdete vo fermentovaných potravinách, ako sú kefír, jogurty, natto, tempeh, kimči, kvasená kapusta či kombuča.

Zdroj foto: freepik.com

Naučte sa lepšie zvládať stres

Ak trpíte dlhodobým stresom alebo úzkosťou a udržiavate v sebe emócie, ako je napríklad hnev, škodíte tým aj vnútorným orgánom. Preto je dôležité naučiť sa zvládať stres aj pri anémii. Pomôže viac relaxácie, používanie antistresových techník, trávenie času s príjemnými ľuďmi i prechádzky na čerstvom vzduchu.

Zvážte užívanie výživových doplnkov

V niektorých životných obdobiach je náročné pokryť potrebu živín zo stravy. V každom prípade je zmena stravovacích zvyklostí kľúčová aj pri anémii, avšak zdravie môžete podporiť aj užívaním doplnkov výživy.

Mirka