5 tipov na zdravé grilovanie
K letným mesiacom neodmysliteľne patrí grilovanie v kruhu rodiny a dobrých priateľov. Nikde nie je napísané, že musíte grilovať klobásky a slaninu, jesť ich v kombinácii s bielym pečivom a celé to zapíjať hektolitrami piva. Dá sa to aj zdravšie. Inšpirujte sa našimi tipmi.
Vyhnite sa grilovaniu údenín a mäsa s vysokým obsahom tuku
Pri grilovaní sú problémom najmä karcinogénne látky, ako napríklad PAU, teda polycyklické aromatické uhľovodíky. Ako vznikajú? Radi sa pozeráte, ako tuk z mäsa kvapká na rozžeravené uhlíky? Možno je to pekný pohľad, ale vaše telo po skonzumovaní takéhoto pokrmu zrejme nadšené nie je – vzniknuté spaliny putujú vďaka teplému vzduchu od žeravých uhlíkov naspäť ku grilovanej potravine. V prípade, že mäso ešte dodatočne potierate marinádou bohatou na tuk, karcinogénnych látok je ešte viac.
Ak trváte na grilovaní mäsa, vyberajte si čerstvé chudé mäso bez kože a využite služby grilovacej tácky určenej na zachytávanie kvapkajúceho tuku. Vyhnite sa grilovaniu údeného mäsa.
Vznikli na mäse čierne časti? Odrežte ich a až potom sa pustite do jedenia.
Grilujte zeleninu, ovocie a huby
Kto by nemal rád grilovanú zeleninu, ako cuketu, baklažán, rajčiny či cibuľu? Väčšina z nás sa zrejme zhodne, že grilovaná zelenina má lákavú chuť, vôňu i textúru. Avšak grilovať sa dá aj ovocie – na začiatok vyskúšajte grilované jablká alebo hrušky. Neskôr môžete experimentovať s ananásom alebo mangom. Z húb sú výbornou voľbou šampiňóny alebo hliva, avšak môžete vyskúšať ugrilovať ktorékoľvek podľa svojho gusta.
Zvoľte si správnu marinádu
Problémom kupovaných marinád určených na grilovanie je vysoký obsah nasýtených tukov a prídavných látok. Ak budete chcieť najbližšie v obchode siahnuť po kupovanej marináde, prehodnoťte to a radšej si ju pripravte doma s pomocou dostupných a zdravých ingrediencií. Jedná sa o med, cesnak, cibuľu, rôzne bylinky a olivový olej. Majte na pamäti, že použitím pestrej škály byliniek môžete pokrm obohatiť nielen chuťovo, ale aj nutrične.
Vyberte si kvalitné uhlie
Jednou z najdôležitejších vecí pre zdravé grilovanie je nákup kvalitného uhlia na grilovanie alebo brikiet. Vyhnite sa používaniu starého papiera a živicového dreva. V tomto smere určite nešetrite. Samozrejmosťou je vhodný gril, ktorý je čistý. Zdravšou alternatívou klasického grilu môžu byť elektrické alebo plynové grily.
Myslite na to, čo ku grilovaným pochúťkam podávate
Ku grilovanému chudému mäsu môžete servírovať grilovanú zeleninu a čerstvý zeleninový šalát. Ku grilovanej zelenine sa hodí, napríklad čerstvé kváskové pečivo z celozrnnej múky a pohár bieleho suchého vína.
Mirka