5 tipov na pomoc s vianočným hodovaním

Ako si poradiť, keď vás od nadmerného príjmu vianočných jedál bolí brucho, ozýva sa žlčník alebo vás trápi nadmerná plynatosť?

Vianoce by mali byť predovšetkým o príjemne strávených chvíľach s najbližšími. Avšak v nejednej slovenskej rodine sa vianočná pohoda “zvrhne” na celodenné prejedanie sa. Prvým dôsledkom nadmernej konzumácie ťažkých či sladkých jedál býva bolesť žalúdka, podráždený žlčník či nadmerná plynatosť. Čo s tým?

Pomôžte si bylinkovými čajmi na trávenie

Ak u vás existuje veľká pravdepodobnosť, že sa počas Vianoc prejete, majte v domácej lekárničke niektorú z liečivých rastlín určených pre zlepšenie trávenia. Jednou z top liečiviek, stvorených na tento účel, je fenikel. Prinesie úľavu pri pocite plného žalúdka, nafukovaní i plynatosti.

Povzbudzujúce účinky na trávenie majú aj ďalšie rastliny, ako medovka či mäta. Poprípade môžete staviť na zmesi bylín, ktoré sa v lekárňach i obchodoch s potravinami predávajú na podporu trávenia.

Choďte na prechádzku

Hoci je pohyb to posledné, na čo človek s plným bruchom myslí, prechádzka v rezkom tempe na čerstvom vzduchu vás aspoň na nejaký čas udrží ďalej od plného stola a zároveň podporí trávenie, vrátane peristaltiky čriev.

Zdroj: pixabay.com

Majte poruke zázvor

Možno ste pred Vianocami piekli zázvorníky a v chladničke vám zostal zázvor. Využite ho pri tráviacich problémoch, pretože koreň ďumbiera prináša úľavu od bolesti žalúdka a podporuje vylučovanie žlče. Na prípravu jednej šálky čaju postačí zhruba 2-centimetrový kúsok zázvoru. Nastrúhajte ho nadrobno, zalejte horúcou vodou a nechať lúhovať.

Zdroj: pixabay.com

Podráždený žlčník upokoja bylinky

Ak ste si dopriali veľké množstvo kombinácií rôznych jedál, môže sa počas Vianoc ozvať žlčník. Našťastie, existuje niekoľko byliniek, ktoré si s miernymi symptómami poradia. Výbornou voľbou je nechtík lekársky, pestrec mariánsky, harmanček, repík lekársky alebo mäta pieporná.

Zdroj: pixabay.com

Pomoc poskytnú aj esenciálne oleje

S nepríjemnými kŕčmi v bruchu, nadúvaním či spomaleným trávením pomôžu aj esenciálne oleje. Na podporu trávenia sa hodia, napríklad zázvorový, klinčekový či mätový olej.

Dobrou investíciou je aj zmes esenciálnych olejov určená na trávenie. Môže byť vďačnou súčasťou vašej lekárničky nielen počas vianočných sviatkov. Esenciálne oleje sa pri tráviacich problémoch používajú jednoducho. Jednu či dve kvapky nakvapkajte do menšieho množstva vody a vypite.

Mirka