5 tipov, ako zlepšiť zrak

Zrak sa zhoršuje s pribúdajúcim vekom, neprospieva mu ani dlhé trávenie času pri počítači či sledovaní televízie.
Niektoré skutočnosti nemožno ovplyvniť. Napríklad, ak máte prácu, ktorú vykonávate za počítačom. Vždy však existuje možnosť, ako zrak aspoň trochu šetriť. Ako na to?

1. Robte si pravidelné pracovné prestávky
V prípade, že strávite väčšinu pracovného času za počítačom, doprajte očiam v pravidelných intervaloch dostatočný oddych. Každých 30-60 minút sa na niekoľko sekúnd zadívajte na nejaký vzdialený predmet alebo sa dívajte von oknom.

2. Podporte krvný obeh v oblasti hlavy, a teda aj očí
Krvný obeh v oblasti hlavy môžete stimulovať jednoduchým cvikom. Jednoducho hýbte hlavou vpred a vzad. Dôležité je, aby ste sa pri tom pozreli na strop a potom na prsty na nohách. Opakujte aspoň 10-krát niekoľkokrát denne.

3. Jedzte správne potraviny
Hoci máme od detstva v mysli zafixované, že očiam prospieva hlavne konzumácia mrkvy, v skutočnosti existuje široká škála potravín, ktoré zraku pomáhajú. Čučoriedky sa podieľajú na podpore krvného obehu a tiež obsahujú viaceré antioxidanty. Ak nemáte k dispozícii čerstvé ovocie, siahnite po extraktoch z neho.
Ďalšou vhodnou potravinou na posilnenie zraku sú vajíčka. Ak ich budete konzumovať s mierou, môžete sa tešiť na mnoho zdravotných výhod. Jednou z nich je aj to, že obsahujú luteín a zeaxantín, ktoré zraku prospievajú. Do jedálneho lístka zaraďte aj listovú zeleninu, ktorá je zdrojom provitamínu A, vitamínov skupiny B a antioxidantov. Výborný je špenát, brokolica či kel.
Ďalšími potravinami, ktoré posilňujú zrak, sú cesnak, ryby, orechy či tmavá čokoláda.

4. Aj monitor počítača ponúka možnosť „precvičiť“ si zrak
Ako na to? Najprv prejdite zrakom z pravej strany na ľavú a potom opačne. Opakujte 10-krát. To isté urobte ešte raz, ale prechádzajte zrakom zhora nadol a opačne.

5. Znížte spotrebu cukru
Nadmerná konzumácia cukru súvisí so vznikom viacerých zdravotných ťažkostí. Spôsobuje prekyslenie organizmu, cukrovku, nadváhu či obezitu. V neposlednom rade môže byť zodpovedná aj za zhoršenie zraku, pretože pri vysokej konzumácii cukru dochádza k vylučovaniu vysokých dávok inzulínu a zvyšuje sa pravdepodobnosť poškodenia buniek. Namiesto bieleho cukru preferujte zdravšie alternatívy, ako napríklad stéviu, brezový cukor či agáve.

-m-