5 tipov, ako sa zbaviť svalovej horúčky

Konečne sa odhodláte a celá nadšená sa vrhnete do športovania. Na druhý deň to zväčša trpko oľutujete a nadávate na bolesť svalov. Svalovica je nepríjemným javom, ktorý však k správnemu tréningu patrí. Skúste nasledujúce tipy a predídete jej ľahšie.


Nevynechajte tréning
Ak už máte svalovú horúčku, rozhodne to neznamená, že si máte dať od trénovania pauzu. Máte na svaloch drobné mikrotrhliny, ktorých regeneráciu pozitívne ovplyvníte len ďalším pohybom. Bolesť najrýchlejšie odíde, ak začnete svaly pozvoľna zapájať. Pohyb by mal byť šetrný a iného charakteru ako ten, čo vám svalovú horúčku spôsobil. Dvadsať minút behu alebo bicyklovania odstráni zo svalov nahromadenú kyselinu mliečnu, čím sa zbavíte vyčerpania i následného pocitu preťaženia. Sval sa precvičí a prekrví. Intenzita takejto aktivity však musí byť skutočne veľmi mierna, ľahká, skôr rekreačná. Najideálnejšie je v tomto smere plávanie. Voda totiž telo nadnáša a pôsobí relaxačne.

Studená sprcha
Ak cítite, že ste si na tréningu poriadne naložili, hneď po výkone si dajte studenú sprchu. Chlad urýchľuje regeneráciu. Pod studenou sprchou asi veľa nevydržíte, môžete ju teda prestriedať s teplou, naše telo sa lepšie prekrví. Pri takomto sprchovaní sa cievy stiahnu, potom sa rýchlo rozšíria, čím sa rýchlejšie vyplavujú splodiny z tela.

Nevyhnutný strečing
Úvodné minúty tréningu by mali vždy patriť zahriatiu a rozhýbaniu všetkých svalových skupín. Záver je venovaný upokojeniu tela, poklesu pulzovej frekvencie a následnému ponaťahovaniu zaťažených svalových partií. Strečing je vlastne komplex cvičení zameraných na predlžovanie svalov, jeho hlavnou úlohou je ponaťahovať svaly, ktoré sa cvičením skracujú. Každý jednotlivec disponuje rozdielnou flexibilitou, preto sa opäť predovšetkým riaďte vlastnými možnosťami. V opačnom prípade môže pre vás strečing predstavovať nebezpečenstvo poškodenia svalových vlákien.

Wellness day
Ak dávate pravidelne svojmu telu zabrať nejakou športovou aktivitou, je potrebné mu taktiež dopriať čas i priestor na zregenerovanie síl. Nechajte si vymasírovať celé telo, skúste niektorú z modernejších techník ako sú liečba horúcimi kameňmi, alebo bankovanie. Relaxujte tiež v saune, alebo zvoľte celkom opačný spôsob regenerácie a zájdite do kryokomory. Všetky tieto prostriedky podporujú prekrvenie a urýchľujú odstraňovanie zápalov z postihnutých svalov, zmierňujú zvýšené svalové napätie, čím prispievajú k rýchlejšiemu zániku príznakov svalovej horúčky.

Doplnenie vitamínov
Kvalitná a vyvážená strava je základom každej regenerácie. Obohaťte svoje telo o vitamíny, minerály a stopové prvky, nezanedbávajte prísun bielkovín, sacharidov, uhľohydrátov, aby ste mali energiu na ďalšie športovanie. Taktiež zabezpečte prísun vyvážených tukov orechy, či ryby. Skvelým zdrojom prirodzených tukov je aj avokádo. Proti svalovým kŕčom a na relaxáciu svalových vlákien výborne zaberá magnézium. V prirodzenej forme ho nájdete v špenáte, fazuli či slnečnicových jadierkach. Nie je na škodu začať deň pohárom poctivej pomarančovej šťavy. Obsahuje céčko, ktoré ovplyvňuje tvorbu kolagénu a prispieva k regenerácii žíl, šliach a svalov.

Čím rýchlejšie svoj organizmus zregenerujete, tým rýchlejšie odstránite svalovú horúčku. K tomu vám dopomôže aj poriadny spánok.

Autor: Janka Radimáková