5 sladkých dobrôt bez cukru
Aj sladkosti sa dajú pripraviť zdravšie. Prinášame vám 5 jednoduchých a chutných receptov na sladké dobroty bez rafinovaného cukru.
Banánové muffiny s orieškami
Suroviny:
• 3 – 4 zrelé banány
• 1,5 šálky celozrnnej špaldovej múky hladkej
• ½ balíčka prášku do pečiva bez fosfátov
• ½ šálky oleja
• 2 vajíčka z voľného chovu
• 3 PL kakaa
• hrozienka
• mix posekaných orieškov
Postup:
V miske roztlačíme zrelé banány a pridáme do nich múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao, olej a vajíčka. Nakoniec pridáme hrozienka a mix posekaných orieškov. Cestom naplníme košíčky na muffiny a pečieme dozlatista pri teplote 180 stupňov Celzia.
Guľôčky zo sušených datlí
Suroviny:
• 1 šálka pomletých orechov podľa chuti
• 12 ks sušených datlí
• 1 – 2 PL roztopeného kokosového oleja
• na obalenie pomleté orechy
Postup:
Datle rozmixujeme, pridáme do nich orechy a podľa konzistencie potrebné množstvo kokosového oleja. Z hmoty tvarujeme guľôčky, ktoré obaľujeme v pomletých orechoch a ukladáme do papierových košíčkov.
Nepečené fitness tyčinky z ovsených a špaldových vločiek
Suroviny:
• 200 g ovsených vločiek
• 200 g špaldových vločiek
• 340 g orechového masla podľa vlastného výberu
• 1 plechovka (250 ml) kokosového mlieka (min. 70 % obsah kokosového mlieka)
• 2 – 3 PL medu
Postup:
Kokosové mlieko zmiešame s medom, pridáme 100-percentné orechové maslo a vymiešame hladký krém. Nakoniec pridáme oba druhy vločiek (môžete použiť mix rôznych, je to len na vás) a vymiešame tuhú hmotu. Tú dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme niekoľko hodín v chladničke. Po stuhnutí nakrájame tyčinky.
Kokosové koláčiky z 3 ingrediencií
Suroviny:
• 2 banány
• ¾ šálky ovsených alebo špaldových vločiek
• ¼ šálky strúhaného kokosu
Postup:
Banány zmixujeme spolu s vločkami. Do zmesi pridáme kokos, premiešame a tvarujeme koláčiky. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme cca 10 minút pri teplote 180 stupňov Celzia dozlatista.
Makový koláč
Suroviny:
• 1 šálka zomletého maku
• ¼ šálky ovsených vločiek
• ¼ šálky strúhaného kokosu
• 3 vajíčka
• 2 veľké šťavnaté jablká
• 1 ČL cejlónskej škorice
• ½ balíčka prášku do pečiva bez fosfátov
Postup:
Najprv zmiešajte sypké ingrediencie. Potom pridajte vajíčka a postrúhané jablká. Cesto dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 stupňov Celzia dozlatista.
Mirka