5 sladkých dobrôt bez cukru

Aj sladkosti sa dajú pripraviť zdravšie. Prinášame vám 5 jednoduchých a chutných receptov na sladké dobroty bez rafinovaného cukru.

Banánové muffiny s orieškami

Suroviny:

    • 3 – 4 zrelé banány
    • 1,5 šálky celozrnnej špaldovej múky hladkej
    • ½ balíčka prášku do pečiva bez fosfátov
    • ½ šálky oleja
    • 2 vajíčka z voľného chovu
    • 3 PL kakaa
    • hrozienka
    • mix posekaných orieškov

Postup:

V miske roztlačíme zrelé banány a pridáme do nich múku zmiešanú s práškom do pečiva, kakao, olej a vajíčka. Nakoniec pridáme hrozienka a mix posekaných orieškov. Cestom naplníme košíčky na muffiny a pečieme dozlatista pri teplote 180 stupňov Celzia.

Guľôčky zo sušených datlí

Suroviny:

    • 1 šálka pomletých orechov podľa chuti
    • 12 ks sušených datlí
    • 1 – 2 PL roztopeného kokosového oleja
    • na obalenie pomleté orechy

Postup:

Datle rozmixujeme, pridáme do nich orechy a podľa konzistencie potrebné množstvo kokosového oleja. Z hmoty tvarujeme guľôčky, ktoré obaľujeme v pomletých orechoch a ukladáme do papierových košíčkov.

Nepečené fitness tyčinky z ovsených a špaldových vločiek

Suroviny:

    • 200 g ovsených vločiek
    • 200 g špaldových vločiek
    • 340 g orechového masla podľa vlastného výberu
    • 1 plechovka (250 ml) kokosového mlieka (min. 70 % obsah kokosového mlieka)
    • 2 – 3 PL medu

Postup:

Kokosové mlieko zmiešame s medom, pridáme 100-percentné orechové maslo a vymiešame hladký krém. Nakoniec pridáme oba druhy vločiek (môžete použiť mix rôznych, je to len na vás) a vymiešame tuhú hmotu. Tú dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme niekoľko hodín v chladničke. Po stuhnutí nakrájame tyčinky.

Kokosové koláčiky z 3 ingrediencií

Suroviny:

    • 2 banány
    •  ¾ šálky ovsených alebo špaldových vločiek
    • ¼ šálky strúhaného kokosu

Postup:

Banány zmixujeme spolu s vločkami. Do zmesi pridáme kokos, premiešame a tvarujeme koláčiky. Ukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme cca 10 minút pri teplote 180 stupňov Celzia dozlatista.

Makový koláč

Suroviny:

    • 1 šálka zomletého maku
    • ¼ šálky ovsených vločiek
    • ¼ šálky strúhaného kokosu
    • 3 vajíčka
    • 2 veľké šťavnaté jablká
    • 1 ČL cejlónskej škorice
    • ½ balíčka prášku do pečiva bez fosfátov

Postup:

Najprv zmiešajte sypké ingrediencie. Potom pridajte vajíčka a postrúhané jablká. Cesto dajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 stupňov Celzia dozlatista.

Mirka