5 rád pre bezpečné sólo cestovanie

Sólo cestovanie dokáže byť oslobodzujúce a inšpiratívne. Na druhej strane si však vyžaduje dôkladnú prípravu a opatrnosť. Ak vás láka, pripravili sme pre vás rady, ktoré vám zaručia príjemné a bezproblémové cestovanie.

1. Dobrá príprava je základ

Prvým krokom je výber správnej destinácie. Zvážte svoje záujmy, bezpečnostnú situáciu vo vybranej krajine a vhodnosť miesta pre sólo cestovateľov. Skontrolujte recenzie a vyhľadajte cestovateľské blogy, kde nájdete reálne skúsenosti a rady od iných cestovateľov.

Ak máte radi veci pod kontrolou, vytvorte si itinerár. Naplánujte si pamiatky, ktoré chcete navštíviť a aktivity, ktoré chcete vyskúšať. Tento plán vám pomôže maximálne využiť váš čas a vyhnúť sa nečakaným prekvapeniam.

Ak preferujete spontánne dobrodružstvá, zvážte last minute dovolenku. Cestovné kancelárie často ponúkajú výhodné balíčky na poslednú chvíľu, čo vám môže ušetriť peniaze a čas strávený plánovaním.

2. Zdieľajte informácie s blízkymi

Zdieľanie informácií o vašej ceste so svojimi priateľmi a rodinou znamená, že niekto bude vždy vedieť, kde sa nachádzate. V prípade núdze budú môcť rýchlo reagovať a poskytnúť potrebnú pomoc.

Počas svojej cesty sa tiež pravidelne ozývajte svojim blízkym. Informujte ich o svojich plánoch na každý deň, zdieľajte svoju polohu pomocou aplikácií a ozvite sa im, keď dorazíte na nové miesto. Týmto spôsobom budú vaši blízki vedieť, že ste v poriadku a budú mať aktuálne informácie v prípade, že sa vám niečo nepredvídané stane.

3. Pripravte si plán pre krízovú situáciu

Pri sólo cestovaní je ideálne, ak sa vyhnete problémom. Avšak, vždy je múdre mať pripravený záložný plán pre prípad, že by sa niečo neočakávané stalo. Uložte si dôležité telefónne čísla, ako sú čísla na asistenčné služby poisťovne, núdzové linky a miestne úrady.

Počas svojho cestovania majte so sebou základnú lekárničku s potrebnými liekmi. Pred cestou sa poraďte aj so svojím lekárom o potrebných očkovaniach a zdravotných opatreniach.

Pred vycestovaním si urobte aj krátky prieskum o destinácii, kam sa chystáte. Zistite si, ako ďaleko je od vás nemocnica, či je bezpečné piť vodu z kohútika, oboznámte sa s miestnymi zvykmi a rôznymi zdvorilostnými prejavmi.

 

Zdroj: pixabay.com

4. Dávajte si pozor na svoje doklady

Na svoje cennosti by ste si mali dávať pozor nielen počas sólo dovolenky, ale aj počas dovolenky s blízkymi. Práve veci, ako sú pas, občiansky preukaz, peňaženka, platobné karty či telefón, by ste mali mať naozaj pod dohľadom. Dôležité veci majte vždy pri sebe alebo zastrčené niekde, kde ich len málokto nájde. Pred odchodom si tiež urobte kópie svojich dokladov, môžete si ich oskenovať a vytlačiť alebo odfotiť.

Nezabudnite tiež, že obzvlášť ostražití musíte byť na frekventovaných turistických miestach, ako sú autobusy, stanice či rôzne trhy.

5. Vždy si všímajte svoje okolie

Počas svojej sólo cesty buďte ostražití. Oboznámte sa s prostredím, najmä s tým, kde je váš hotel, zastávka a najbližšia nemocnica. Vždy dôverujte svojmu inštinktu, vyhnite sa rizikovým oblastiam, najmä v noci a buďte obozretní v davoch, kde sa môžu pohybovať vreckoví zlodeji.

Zdroj foto: Zdroj: pixabay.com