5 praktických tipov, ako ušetriť v každodennom živote

Chceli by ste, aby váš domáci rozpočet stál na pevnejších základoch, no nechcete sa zodrieť v niekoľkých prácach či tráviť všetok voľný čas podnikateľskou činnosťou? Máte svoju prácu, máte rodinu a už teraz máte na krku množstvo povinností.

Naplňte prasiatko

Naša prvá rada sa týka zaobchádzania s peniazmi, ktoré už máte. Hoci v dobe bezkontaktných platieb a všadeprítomných automatov na karty už hotovosť nie je preferovaným spôsobom platby, miesto má aj v modernom svete. Problémom je, že v okamihu, kedy zaplatíte bankovkou, dostanete naspäť hromadu mincí. Máme tendenciu nechať ich v aute, vložiť do vrecka starého kabátu alebo ich nechať len tak povaľovať sa medzi neporiadkom doma.
Vhoďte tieto mince do predom určenej nádoby v kuchyni vždy, keď sa vrátite domov a skôr než sa nazdáte, nazbierajú sa v nej peniaze na obed alebo dokonca nádrž benzínu. Alebo ich vezmite do svojej banky, vložte na účet alebo zameňte za bankovky.

Zostavte si výhodný balík služieb

Vaše účty za telefón, internet a streamovacie platformy môžu spolu tvoriť nemalú čiastku, ale našťastie existuje spôsob, ako ju znížiť. Krása balíkov spočíva v tom, že môžete ušetriť významné percento z mesačných účtov jednoducho tým, že všetko získate od jedného dodávateľa. Nájdite si čas porovnať ponuky konkurencie a nájsť tú najvýhodnejšiu práve pre vás a určite nejaké to euro ušetríte.

Predajte, čo nepotrebujete

Asi každému sa doma povaľujú nejaké staré knihy alebo oblečenie. Na stránkach ako je Vinted alebo Bazoš ich môžete posunúť ďalej. Nielen, že sa budete správať ekologicky, ale aj si zarobíte. Predaj vecí online si obvykle nevyžaduje príliš veľké množstvo energie ani času. A nikdy neviete, možno vás online predaj natoľko chytí, že sa rozhodnete, že si chcete založiť vlastný e-shop a premeniť záľubu na podnikanie.

Hľadajte výhodné ponuky

Ak zbadáte napríklad slaninu v ponuke 3 kusy za cenu 2 v supermarkete, možno by ste mohli upraviť svoj týždenný jedálniček tak, aby ste ju doň tento týždeň zaradili? Využitím podobných ponúk nielenže ušetríte každý týždeň na jedle nemalé peniaze, ale je to aj skvelý spôsob, ako si vychutnať viac sezónnych a rozmanitých jedál bez toho, aby ste museli príliš premýšľať.

Supermarkety rozumejú kríze životných nákladov lepšie ako ktokoľvek iný, čo znamená, že urobia všetko, čo je v ich silách, aby ste nakúpili u nich a nie u konkurencie. Využite atraktívne ponuky, ktoré nákupné reťazce ponúkajú, a budete môcť znížiť svoj nákupný rozpočet o 10 - 20 % bez toho, aby ste museli niečo obetovať. Ideálne riešenie, keď potrebujete zabezpečiť, aby váš nákupný rozpočet každý týždeň nepresiahol istú hranicu a zároveň aby nikto nemusel hladovať.

Trvanlivé potraviny nakupujte v diskonte

Diskontné predajne sú v súčasnosti veľkým biznisom, pretože ponúkajú produkty za ceny, ktorým v niektorých oblastiach nemôžu konkurovať ani supermarkety. Obzvlásť výhodné môže byť nakupovať v nich trvanlivé potraviny, ako sú konzervy, toaletné potreby a cestoviny, a to je len niekoľko z príkladov. Sú to všetko veci, bez ktorých sa nezaobídete a nechcete ich obmedzovať (najmä jedlo), čo znamená, že získať ich za nižšiu cenu je skvelou príležitosťou.

Výhodný aspekt zamerania sa na trvanlivé potraviny spočíva v tom, že keď vidíte 50% zľavu na niečo, čo kupujete každý mesiac, môžete nakúpiť vo veľkom a získať ročnú zásobu. Samozrejme, nechcete minúť svoj rozpočet za mesiac tým, že by ste vykúpili celý diskont, ale ak dokážete nakupovať trochu strategickejšie, budete môcť zabezpečiť, aby vám vaše peniaze vydržali oveľa dlhšie ako doteraz.

Myšlienky na záver

Hoci by mohlo byť lákavé kupovať si losy, lístky do lotérie alebo sa snažiť vyhrať v online kasíne, nie je to obvykle najšťastnejšou voľbou. Zlepšenie vašich osobných financií je v skutočnosti o tom, aby ste sa rozhodovali o niečo rozumnejšie a podnikali kroky na dosiahnutie malých zmien na konzistentnej báze. Berte to ako malé sebarozvojové cvičenie, pri ktorom robíte krátkodobé rozhodnutia pre dlhodobý zisk, a budete mať viac motivácie pokračovať v takomto spôsobe života.

Rozumným rozhodovaním sa a budovaním nákladovo efektívnych nákupných a výdavkových návykov budete schopní zmeniť svoje osobné financie rýchlejšie, ako by ste si mysleli, a to dokonca bez toho, aby ste museli obetovať hodiny týždenne dodatočnému úväzku alebo podnikaniu na úkor času s rodinou. Veríme, že to zvládnete!

Zdroj foto: unsplash.com