5 potravín pre zdravie

Niektoré potraviny sú také výživné, že by mali byť v našom jedálnom lístku zastúpené pravidelne. Poznáte ich?

1. Tuniak
Tuniak je výborným zdrojom proteínov, ktoré sú dôležité pre svaly, vlasy, pokožku i nechty. Obsahuje aj zdravé nenasýtené mastné kyseliny, ktoré prospievajú srdcovocievnemu systému, mozgu a tiež slúžia ako prevencia proti nadváhe a obezite. V tuniakovi sú zastúpené aj vitamíny skupiny B, ktoré podporujú činnosť metabolizmu a tiež podporujú ľudskú obranyschopnosť.

2. Brokolica
Brokolica obsahuje fytochemikálie, ktoré bojujú proti voľným radikálom, čiže podporuje činnosť imunitného systému. Bohato zastúpené sú vitamíny skupiny B, vitamín A, C, E a K. Z minerálov nemožno zabudnúť na draslík, fosfor, mangán, vápnik, zinok atď. Obsah vlákniny robí z brokolice potravinu, ktorá prospieva tráveniu. Vitamíny zo skupiny B podporujú činnosť metabolizmu a tiež kognitívne funkcie mozgu.

3. Čučoriedky
Tieto fialové plody sú známe najmä vysokým obsahom antioxidačných látok a tiež vlákniny. Zastúpené sú aj vitamíny C, E, skupiny B, minerály ako draslík, horčík, fosfor, mangán, vápnik, zinok a ďalšie. Obsah antokyánov robí z čučoriedok ovocie, ktoré sa významne podieľa na podpore imunity. Odporúčajú sa konzumovať aj v prípadoch, keď človek trpí zápalom močových ciest, tráviacimi ťažkosťami a tiež má sklony k depresii.

4. Mandle
Chrumkavé mandle dodajú organizmu hlavne nenasýtené mastné kyseliny, vápnik, železo, vlákninu a ďalšie výživné látky. Vďaka obsahu zdravých tukov prospievajú srdcu, a teda sú prevenciou infarktu a mŕtvice. Z vitamínov sú zastúpené tie zo skupiny B a vitamín E. Mandle obsahujú aj veľa minerálov: draslík, horčík, fosfor, vápnik, zinok, železo atď.

5. Špenát
Špenát je známy hlavne obsahom železa. Ak je v organizme tohto prvku málo, vzniká anémia sprevádzaná nepríjemnými príznakmi, ako napríklad únava, bledosť. Špenát má však v tomto smere ešte jednu výhodu. Je zdrojom najvýznamnejšieho antioxidantu, vitamínu C, ktorý zlepšuje vstrebávanie železa. Zelené lístky špenátu obsahujú aj kvalitné proteíny, vitamíny zo skupiny B (vrátane kyseliny listovej), vitamín A, E, K, vlákninu a ďalšie.

-m-