5 potravín, ktoré zatočia s vysokým cholesterolom

Problematická hladina cholesterolu dnes trápi čoraz viac mladých ľudí, u ktorých ide často o podceňovaný zdravotný problém. Zmierniť zvyšovanie obsahu cholesterolu v krvi možno aj vykonaním jednoduchých zmien v jedálničku prostredníctvom bežných potravín.

Vysoká hladina cholesterolu predstavuje zdravotné riziko nielen pre staršie vekové skupiny, ale v súčasnosti riešia otázku vysokého cholesterolu čoraz mladšie ročníky. V týchto prípadoch sa však odborníci zhodujú na zjavnej príčine spočívajúcej v monotónnej a nedostatočne pestrej životospráve, ktorej dôležitosť podceňujú predovšetkým mladí ľudia.

K ďalším faktorom, ktoré významne ovplyvňujú hladinu cholesterolu v krvi patria všetky súčasti životného štýlu jednotlivca a, samozrejme, genetické predpoklady, ktoré môžu byť priamo spojené s vyšším obsahom cholesterolu, alebo sa kolísavé zmeny môžu objaviť v dôsledku konkrétneho zdedeného alebo i získaného ochorenia. So znižovaním hladiny cholesterolu sa súčasne znižuje aj riziko výskytu srdcovo-cievnych ochorení, ktoré sa aktuálne zaraďujú k jednej z najčastejších príčin úmrtí na svete. Najmä mladými ľuďmi podceňovaný cholesterol sa tak v plnej sile prejaví až po niekoľkých rokoch, kedy je pacient nútený riešiť jeho radikálne zníženie výlučne prostredníctvom osobnej návštevy lekára.

Kardiológovia i nutriční experti sa však zhodujú na prvenstve stravy spomedzi faktorov vplývajúcich na obsah cholesterolu, pri ktorých nie je nutná predpísaná liečba či návšteva lekára.

1. Ovsené vločky

Samotný ovos predstavuje významný zdroj vlákniny podobne ako aj ostatné obilniny, ktoré priaznivo vplývajú na chod zažívacieho systému. Najobľúbenejšou voľbou sú cenovo dostupné ovsené vločky, ktoré sa vyznačujú rozmanitými možnosťami kombinácií s ďalšími doplnkovými potravinami. Na základe odporúčaní sú ovsené vločky vhodnou alternatívou klasických slovenských raňajok, pričom vďaka ich chuťovej neutralite si na svoje prídu milovníci ovocia, mlieka, tvarohu, škorice, medu či jogurtov.


https://unsplash.com/photos/RLQcBqecmic

2. Oriešky

V spojení s rôznymi druhmi orechov je ako najvýraznejší benefit ich konzumácie uvedený bohatý zdroj tukov a bielkovín. V rámci tukov tvoria prevažnú časť prospešné omega-3-mastné kyseliny, ktoré majú práve najväčší podiel na znižovaní hladiny cholesterolu. Či už sa rozhodnete orechy konzumovať samostatne, alebo siahnete po orechových tyčinkách či ovsených kašiach obohatených o orechy, všetky podoby sa vhodne postarajú o zdravší chod cievneho systému.

Zdroj obrázka: pixabay.com

3. Sója

Sójové produkty sa v priebehu rokov stali obľúbenou náhradou klasických potravín, pričom význam sóje je zo zdravotného hľadiska považovaný za ideálnu voľbu aj pre ľudí, ktorých trápi vyšší cholesterol. V porovnaní so začiatkom nástupu sójových výrobkov sa tento druh sortimentu bohato rozrástol a dnes si svoju každodennú stravu môžete spestriť sójovými omáčkami, nátierkami, tofu, nápojmi či produktmi, ktoré slúžia ako náhrada mäsitých pokrmov. Pravidelnou konzumáciou sójových potravín môžete docieliť viditeľný pokles hladiny cholesterolu v krvi.


https://unsplash.com/photos/TqtY4_sQGVE

4. Fazuľa

Fazuľa je len jedným z mnohých zástupcov nutrične bohatých strukovín, ktoré sa vyznačujú obzvlášť vysokým obsahom vlákniny. Nielen fazuľa, ale aj konzumácia ostatných dostupných strukovín, ako hrach či šošovica, náramne ovplyvňuje trávenie a strukoviny sú právom označované aj za účinných pomocníkov pri procesoch chudnutia, keďže dokážu zasýtiť na značne dlhšiu dobu.

5. Ryby

Vysoký obsah omega-3-mastných kyselín v rybom mäse je jedným z hlavných dôvodov, prečo sú ryby zaradené na zoznam potravín, ktoré pozitívne ovplyvňujú cholesterol. Okrem toho sú ryby považované za zdravšiu alternatívu ostatných druhov mäsa, od ktorých sa líšia práve vplyvom na obsah cholesterolu. Zatiaľ čo ostatné druhy mäsa sa zasluhujú o zvýšenie hladiny cholesterolu, tak ryby napomáhajú k jeho významnému zníženiu a takisto majú prospešný význam pri prevencii cievnych ochorení.

https://unsplash.com/photos/14HKCEgadoU

 

Zuzana Bánska
 
Zdroj: https://www.health.harvard.edu/heart-health/11-foods-that-lower-cholesterol